Проверка в Центъра за деца в село Дрен установи: Студ, недохранване, мизерия и тормоз

Както ZaPernik.com писа, шокиращи подробности изплуват от проверката в Центъра за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен. По граждански сигнал и публикации в медиите областният управител Кирил Стоев и омбудсмана на България сезираха институциите за проверка на управлението на Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип 1 и 2 в село Дрен. 

А резултатите са меко казано озадачаващи…..

Днес на извънреден брифинг в Област Перник те бяха изнесени пред медиите от губернатора Кирил Стоев.

Три институции са проверили ситуацията в дома в Дрен и условията на живот на децата и младежите там.

Любопитно е, че информацията по докладите на Омбудсмана и Агенцията по контрол на социалните услуги почти се припокриват. Провеката на Община Радомир обаче е констатирала, че няма никакви нарушения.

ZaPernik.com получи информацията от докладите, която представлява обществен интерес и затова я публикуваме.

Накратко:

Куп нарушения. Липса на психолог, оказващ психологическа помощ на децата, които идват от проблемни семейства и са преживяли какво ли не, за да стигнат до Дома в Дрен.

Установено е, че храната на децата и младежите в центъра не е разнообразна, а количеството млечни продукти и зеленчуци е ограничено. Възпитаниците на Центъра споделят, че храната е крайно недостатъчна като количество и те буквално са недохранени. А не им се дава и средства, за да си купят сандвич в училище. През миналото лято не са били на летен лагер.

През последните две години децата не са били преглеждани от лекар и стоматолог, въпреки че има оборудван медицински кабинет. Ваксинирани от ковид деца също няма. Едно дете е споделило, че страда от скориоза и заболяване на прешлените, но не й е предоставена необходимата медицинска грижа.

Какво още споделят децата?

– Нямат разбиране от страна на директорката и персонала. Постоянно им се повтаря, че “ не трява да се оплакват, че имат всичко, че са задоволени и нищо не им липсва“. Директорката казва, че е заета и няма време за тях.

– децата не са изградили доверие в нито един от членовете на персонала, която връзка е изключително важна за тяхното развитие и социализация.

– през зимата не им е разрешено да имат печки в стаята поради риск от пожар, но в стаите няма друго отопление и те разказват, че се топлят само със завивките си.

– стаите на децата не са в добър вид, с излющени мазилки, с падащи вратички на шкафовете. Дацата дори споделили, че ако им осигурят материали, биха могли да боядисат сами.

– децата са се оплакали и от количеството и качеството на храната. Показали на проверяващите филийка едва покрита с лютеница и едно парче сирене, което било тяхната закуска.

-според децата те ходят гладни на училище, нямат джобни за закуска, а храната за вечеря се приготвя от предния ден и на следващия вече не е вкусна. В сградата нямат оборудвано помещение сами да си приготвят нещо за хапване, а в кухнята им е забранено да влизат.

-Децата не разполагат с достатъчно бельо и дрехи за смяна.

– Директорката била много мнителна и отказвала да работи с дарители, които искали да помагат на децата и на общото състояние на дома.

– Почти всички деца са разказали, че шофьорът на автобуса се държи грубо с тях, дори им посяга да ги удря пред очите на директорката, която не реагира.

– децата споделят, че не им се предоставят лекарства и превързочни материали, бинтове и обезболяващи, въпреки че има аптечка за първа необходимост. Тя стои под ключ и до нея достъп има само медицинската сестра. Сестрата обаче не е постоянно там, а идва на смени.

-Повечето от децата от дома не контактуват с родителите си и остават цяло лято в Дома. Те обаче не ходят на екскурзии и на лагери, а цяло лято скитат из селото.

– често обаче децата са наказвани да не напускат и пределите на Дома, както и не им се давало джобни.

-Децата са споделили, че са се грижели за две кучета, към които са се привързали. По заповед на кмета на село Дрен обаче те са изхвърлени и това ги е разгневило.

На 28-ми март тази 2022  година има подаден сигнал от Дома за насилие над дете на горещата телефонна линия. Предстои да се провери какви действия са предприети от компетентния орган след сигнала.

В Доклада на омбудсмана се съобщава, че не е упражнен достатъчен контрол на Отдела „Закрила на детето“ в град Радомир. Критикува се и кметът на Община Радомир, че не е упражнил контрол по случващите се нередности и не се е отзовал активно на сигналите до него.

Децата и младежите в Дома съобщават, че кметът е посетил Дома в Дрен, но отказал да се срещне и да разговаря с тях.

„По време на проверката екипът установи, че психосоциалният климат в ЦНСТДБУ 1 и 2 с. Дрен не е добър.Част от децата нямат доверие на директора на социалната услуга. По време на проверката екипът на инистуцията забеляза напрежение между директора и едно от децата“, се казва в доклада. Посочва се още, че персоналът на Центъра няма авторитет сред децата и те „правят каквото си искат„, а някои дори не ходят на училище и никой не може да ги накара да го направят.

Ето какви препоръки даде екипът на Омбудсмана след проверката и констатираните нередности:

В страхотен контраст с установените нарушения е Докладът от проверката на Община Радомир, която пряко отговаря за Центъра за настаняване в село Дрен. Сами ще видите, че докладът на Община Радомир отразява гледната точка на ръководството на  Центъра за настаняване в село Дрен и установява, че децата и младежите „бойкотират“ институцията. Вероятно наистина кметът на Радомир не е искал да се срещне с тях.

Докладът на Община Радомир е по-кратък – две странички, които публикуваме, за да отчетем и неговата значимост :


Коментари

коментара