Под купола на храма: Световноизвестен цигулар и композитор омагьоса публиката на Църногорския събор

Световноизвестният български диригент, цигулар, композитор носител на редица награди, Мартин Пантелеев даде старт на тазгодишното издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ със солов концерт – цигулка на Фиалата на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“.

Маестро Пантелеев покорява световните сцени и грабва публиката с ненадминатия си талант и харизма. Изключителните му изпълнения въздействаха емоционално и на гостите, които непосредствено преди това дискутираха темата за нормативните и практически възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“.

Във фиалата на манастирския двор на Светата обител зазвучаха произведенията на Й. С. Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне – авторски композиции и български класически аранжименти.

Желаещите да се снимат с Маестро Пантелеев бяха десетки, а той изненада специално публиката си с аранжимент на една от най-обичаните български песни „Хубава си моя горо“. Композиторът и музикант получи специален плакет от областния управител Кирил Стоев в знак на благодарност за това, че допринася за духовното и културно развитие на общността.

„На това енергийно място, изпълнено с вяра, с вълнуващото и емоционално изпълнение на Маестро Пантелеев – получи се магично преживяване“, споделиха присъстващи на концерта.

Той е артистичен директор и основател на музикалните фестивали Kammermusiktage Barth от 2002 г. и Owingen Musiktage“ в Германия. Днес Мартин Пантелеев е главен гост-диригент на Филхармония Вюрт и продължава да развива световната си кариера с диригентска палка и с цигулка в ръка.

Пантелеев е композирал три симфонии за пълен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Планетни стъпки“, концерт за перкусии и оркестър. Неговите композиции са представени по целия свят от оркестри, включително Кралския филхармоничен оркестър, който изпълни премиерата на неговия „Архетип“ в Лондон през 2016 под негова диригентска палка.