Дрескод Шевица на Църногорския събор: Областният Кирил Стоев шашна с уникална папионка от дърво, бизнесменката Весела Барбукова и шефката на РУ Ваня Коконова се барнаха като моми в народни носии

Областният управител на Перник Кирил Стоев заби в земята всички  с унисална визия по време на форума „Пътят към Храма“, организиран в рамките на Църногорският събор „В сърцето на Граово“ . 

На събитието, което се провежда в Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ изрично бе обявено, че ще има дрескод – българска народна шевица.

Но вместо с риза и потури примерно, областният управител Стоев заложи на елегантна стилна визия, с ръчно изработена дървена папийонка и ръчно избродирана игла, сложена на ревера на сакото.

В дрескода на губернатора се открояваха два основни вида шевици – канатица и елбетица. В българската традиция Канатицата се нарича за семейството. Свързва се със съюза между мъжкото и женското начало, символ на кръговрата на живота, но същевременно символизира рода, народа, а в нишките й е преплетено тайнството на обединението и рода. Oлицетворение на българската сила са символите на културното наследство и един от тези символи е Елбетицата. Това е вид композиция, масово срещана в българското везмо.

Не толкова семпла обаче бе модераторката на кворума – бизнесдамата Весела Барбукова, която бе избрала да се облече изцяло в народна носия.

Голяма част от гостите, които присъстваха и бяха уважили фолклорния дрескод, тази година.

Сред по-впечатляващите бяха Ваня Коконова, директор на РУО-Перник, заместник-изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“, кметове, общински съветници, представители на местната власт и неправителствени организации.