Бившият финансов министър Кирил Ананиев в Гигинци: Дали сме над 7 млн. лв. за храмовете в Пернишко

„Да продължим с приемственост и надграждане на свършеното за манастирите и храмовете в област Перник. През последните 7 години за ремонт и ново строителство на храмове на Българската православна църква в страната нашето правителство е осигурило над 42 млн. лв. , а за пернишки регион бяха заделени над 7 млн. лв“. 

С тези думи се обърна народният представител от ГЕРБ Кирил Ананиев и бивш финансов министър към всички участници в организирания колоквиум на тема „Пътят към храма”, който е в рамките на четвъртия Църногорски събор „В сърцето на Граово”.

Той припомни, че в новия бюджет опозицията е предложила и се е преборила на Българската православна църква – Българска патриаршия да бъде отпусната сумата от 5 млн. лв., с които ще може храмовете да покрият прекомерните си задължения за отопление.

„Успяхме да се преборим още за 100 млн.лв. допълнително капиталови средства за общините и 30 млн. лв. за възнаграждения на общинската администрация“, уточни народният представител.

Ананиев приветства амбицията на организаторите за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“ с оглед развитието на културно-историческия и поклонническия туризъм в региона, толкова богат на църкви, манастири, храмове и паметници на културата.

„Опитът ми е показал, че за да бъде успешна инициативата тя трябва да бъде много разумно планирана и документално подготвена от гледна точка на действащите регулации. Затова считам, че на първо място трябва да се обърне сериозно внимание на „картографиране“ на услугите, които бихме желали да се материализират на територията на областта, след това създаване на „пътна карта“ на проекта с поетапно разпределение във времето на неговата реализация“, сподели Ананиев.

Той изтъкна, че добрата реклама и информираността са също много съществен елемент и пое ангажимент да съдейства в случай на необходимост от нормативни промени и експертни съвети, които да улеснят процесите в търсенето на възможни източници за финансиране.