Радомирецът Никола Минчев вдигнал с 2 % рейтинга на „Продължаваме Промяната“

„Продължаваме промяната“ бележи ръст с 2%. Те върнаха позиции чрез мобилизация на собствените им симпатизанти след свалянето на Никола Минчев от поста председател на парламента и свалянето на правителството след вота на недоверие“.

Този коментар направи в предаването „Тази сутрин“ Геновева Петрова, управител на „Алфа рисърч“, при представянето на последното проучване за електоралните нагласи на агенцият.

То е част от регулярния мониторинг на „Алфа рисърч“. Проведено е в периода 25 юни – 1 юли 2022г., сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

ZaPernik.com припомня, че Никола Минчев бе свален от поста като председател на парламента….с бурни аплодисменти от колегите си. Въпреки, че според повечето от тях той вършеше справедливо и съвестно председателската си работа, политическите крамоли надделяха и Минчев бе отстранен. Това обаче предизвиква масов протест от страна на населението, в по-голямата си част привърженици на дясно ориентираните партии.

Проучването показва, още че БСП също връща позиции. Това дължи на факта, че партията пази баланса между участието в управлението и червените линии, които поставя пред партньорите, коментира управителят на „Алфа рисърч“.

Партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ обаче губи подкрепа. Причините са две – има конкуренция в лицето на бившия служебен премиер Стефан Янев и новата му партия „Български възход“, и фактът, че останаха встрани от бурните събития през последните седмици, обясни Геновева Петрова.

Проучването показва, че „Има такъв народ“ (ИТН) няма да влезе в парламента, ако изборите бяха днес. Те губят подкрепа още след периода, в който спечелиха изборите от юли 2021 г., уточни социологът.

По думите на Петрова проучването показва остра поляризация в обществото.

Пример за това е отговорът на въпроса трябва ли да се сформира нов кабинет в рамките на това Народно събрание или трябва да има предсрочни избори.

„49,5% от анкетираните смятат, че трябва да се сформира нов кабинет, но също сериозна част – 46,7% , са на обратното мнение – по-добре е да се отиде на предсрочни избори“.

Коментари

коментара