Как работници от Перник стават световни шампиони на България по футбол

Работническият отбор на България триумфира на световните игри през 2005 г.

България има своите световни шампиони по футбол и това не са играчите с големи заплати и още по-големи претенции, които гледаме напоследък по терените в родния шампионат, а обикновени работници от Перник с необикновено големи сърца.

Тази година клубът, в който играят мъжките момчета от местния „Енергетик“, празнува 40-годишен юбилей, а „България Днес“ се свърза с Васил Кукушев, който от далечната 1982 г. е част от това спортно приключение, започнало в местната „Топлофикация“.

„Най-големият ни успех е на световните работнически игри в Албена през 2005 г, когато станахме шампиони, а трофея ни връчи лично Иван Славков“ – връща лентата Кукушев. Сега той е човекът оркестър с най-много организационни и административни задачи в ръководството на клуба.

„В шампионския ни турнир участваха много силни отбори от Русия, Испания, Сърбия, Турция – казва Кукушев, отваряйки стар син тефтер, в който тогава грижливо си е водил записки. – Ние от „Топлофикация Перник“ представяхме България. Спечелихме своята предварителна група и в мача за трофея трябваше да се изправим срещу силния отбор на Израел.“

Евреите са представители на тамошната централна банка и явно са добри не само във финансите, но и с топка в краката. Говори се, че някои от израелците са били и професионални футболисти по това време, но тези твърдения не са доказани. Финалът в Албена е поверен на най-добрия наш арбитър по онова време Антон Генов. Редовното време завършва наравно – 0:0, и се стига до дузпи. В герой за българите се превръща вратарят Любомир Стефанов, който спасява три дузпи и нашите триумфират със световната титла от работническите игри в Албена. Голмайстор на турнира е нашият Роман Денчев.

Батето е повече от щастлив да награди железните пернишки момчета с купата и показва топли чувства. „Славков се държеше с нас така, сякаш сме стари приятели – спомня си Васил Кукушев. – Спомням си, че когато даваше своите интервюта в Албена, където имаше и много гости от чужбина, говореше първо на български, а после сам си превеждаше думите на английски език. Батето беше спортен деятел от световна класа.“

Както от самото си създаване през 1982 г., така и сега работническият отбор на „Енергетик“ към „Топлофикация Перник“ дава възможност както на млади играчи да правят първи стъпки във футбола, така и на заслужили ветерани да намерят професионална реализация след края на спортната си кариера на терена.

Когато един футболист трябва да се откаже, това е много труден момент за него и семейството му – казва Васил Кукушев. – На много такива играчи сме помогнали първо да започнат работа при нас в „Топлофикация“, а освен това и да продължат да играят любимата си игра в нашия клуб. Сред тези, които цял Перник познава от изявите им в „Миньор“, мога да спомена Румен Андонов, Валери Стоянов, Верчо Митов… Вратарят Райчо Райчев при нас възроди кариерата си, а после игра и в „А“ група. Когато приключат с футбола, много от спортистите нямат професия, а не може всички да станат треньори. В такива моменти на мнозина сме помогнали да започнат ново начало и днес са на добри позиции във фирмата.

Каква е равносметката за изминалите четири десетилетия?

За тези 40 години постигнахме доста – категоричен е Кукушев. – Надяваме се, че и в бъдеще ще продължим да се радваме заедно на футбола и да имаме успехи.

Васил Кукушев е в клуба през всичките 40 години от основаването на „Енергетик“ през 1982 г
40-годишният юбилей на „Енергетик“ беше на стадион „Миньор“

Коментари

коментара