Картина на Владимир Егер от цикъла „Мини Перник” става част от фонда на Държавен архив

Картина на Владимир Егер (1897-1966) от цикъла „Мини Перник” става част от фонда на Държавен архив – Перник. Тя изобразява брикетната фабрика. 

„След няколко обаждания и опити за срещи, успяхме да организираме такава със сем. Анжела и Александър Васинский в почивните дни. С тях ни свързва виртуално запознанство отпреди няколко години. Днес, тяхното желание е да дарят картина на Владимир Егер – личен подарък от художника на дядото на Александър – Димитър Станев Стоев (1913-1949), главен минен техник при Мини Перник“ – съобщиха до Държавния архив на Перник.

Картината е семейна придобивка от 30-те години на ХХ век, когато семейството живее и работи в Перник. Минният техник Димитър Станев е родом от с. Петревене (дн. община Луковит), а съпругата му – Елена Боянова е родена в с. Муртинци, Брезнишко.

През 1943 г., по време на Втората световна война, България администрира земите в Беломорска Тракия и в Дедеагач (дн. Александруполис, Гърция) се ражда майката на дарителя Виолета Станева. По това време минният техник Димитър Станев е мобилизиран в околностите на Дедеагач. В последствие семейството се прибира в България, живее и работи в София.

Дарението на сем. Васинский предстои да бъде регистрирано като частично постъпление, заедно със семейни и родови снимки.

„Благодарим за родолюбивия жест и с огромна признателност за отговорността да бъде съхранена паметта на рода и семейството“ – казват още от Архива в Перник.

Коментари

коментара