Театър на сетивата София минава през пернишко заради деца в риск

ТЕАТЪР НА СЕТИВАТА СОФИЯ на турне в Трявна, Габрово и Перник с проект за творчески ателиета за сетивен театър, музика и танц за деца и младежи под грижите на SOS детски селища

През юни и началото на юли екипът на Театър на сетивата София се отправя към градовете Габрово, Трявна и Перник, за да проведе творческо-образователни ателиета за сетивен театър, музика и танц за деца и младежи от мрежата на SOS детски селища. Инициативата, подкрепена от програма “Социално ангажирани изкуства” към Национален фонд “Култура” и с партньорството на „SOS детски селища – България“, ще позволи на участниците в ателиетата не само да се запознаят с методите на сетивния театър, но и да създадат заедно с артистите сетивно преживяване, през което да преминат други деца и възрастни от общонстта.

След прекрасната първа среща между децата от SOS детски селища и Театър на сетивата по време на интерактивния пърформанс „Пътуване във Всичколената“ през 2021 г. в София, екипът от артисти е в нетърпеливо очакване на тази естествена следваща стъпка – проект, целящ да развие творческите умения и артистичен потенциал на децата, ползващи услугите на SOS детски селища от Трявна, Габрово и Перник, чрез активното им участие в интерактивни ателиета за сетивне театър, музика и танц.

В проекта ще вземат участие както артисти от Театър на сетивата София, така и учители, възпитатели и социални работници. Това ще създаде възможност за преплитане на артистичните методи на сетивния театър с образователните похвати, създавайки своеобразна форма на арт терапия. Целта е да се даде възможност на децата, участващи в проекта, да активират въображението си, да развиват сетивността си, да задълбочават доверието в себе си и другите, както и да укрепят усещането за собствените си таланти и умения за себеизразяване.

По време на ателиетата децата ще имат възможност да се впуснат в интензивно преживявне на методите на сетивния театър, както и да се срещнат с други изпълнителски изкуства, участвайки в създаването на интуитивна музика и работа с движение и танц.  Участниците  ще имат възможност да изработят „емоционална карта“ на града, през която да изследват собствените си възприятия и отношение към градската среда.

Резултатите от творческите процеси в отделните градове ще бъдат представени под формата на сетивни градски пътувания – метод, разработен от Театър на сетивата София. Сетивните пътувания са имерсивна форма на изкуство, лежащо на границата между реално и въобразеното, превръщащо града в сцена и декор на едно неспирно представление. Маршрутът-лабиринт в градска среда дава възможност на хората, които преминават през него, да влязат в директно взаимодействие с артистите и децата. Това, което ще направи спектакъла по-специални от всякога е, че в главната роля ще бъдат децата и младежите от SOS детски селища.

Като част от проекта се предвиждат и предватирелни онлайн семинари между артисти, учители и социални работници от SOS детски селища, на които да се обсъдят възможностите, които сетивният театър дава за социална и образователна работа с деца в риск и превръщането му в иновативен метод за арт-терапевтична работа.

КОГА:

Перник – с. Дрен – 27– 29 юни 2022

ГабровоТрявна – 4 юли – 6 юли 2022

Ако искате да преживеете финалното сетивно преживяване – резултат от творческите ателиета, ни пишете на [email protected] със заявка за участие.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“.