Археологическо лято 2022 за малчугани в Перник

Пернишки деца и ученици ще могат отново да се гмурнат в дебрите на приключенията и откривателството и да тръгнат по стъпките на Индиана Джоунс с новата инициатива на Историческия музей в Перник, разбра ZaPernik.com.

Почти през целия месец ЮЛИ децата ще разберат за работата на археолозите с интересни занимания. Инициативата е насочена към деца между 9 и 14 години, а за да участвате е нужно предварително да се запишете, казват от музея. До края на месеца трябва да се запишете, а археологическото лято ще започне от 4 юли и ще продължи до 29 юли.

Ето програмата и всичко, което трябва да знаете за инициативата: 

Занятия в музейно – образователната програма „Археологическо лято 2022 г.“ на територията на Пернишка крепост и РИМ – Перник.
• Археология на двора. Ателие: Разкрий и разчисти находките. Водене на археологическа документация.
• В ателието на грънчаря. Ателие: Изработване на керамични съдове на ръка и тяхната украса. Демонстрация на грънчарско колело.
• Археолози и реставратори. Ателие: Реставрация на керамичен съд.
• Графичната документация в помощ на археолога. Работен лист. Ателие: Нарисувай ме в мащаб.
• Демонстрация на стрелба с лък. Ателие: Стрелба с лък.
• Красотата на свещеното писмо. Глаголицата – оригинална графична система. Работен лист. Ателие: Да пишем с перодръжка …
• Вторична обработка на находки от Некропола от І хил. пр.Хр. между селата Дрен и Делян (флотиране на съдържанието на урните, демонтиране на керамични фрагменти чрез омокряне и пакетиране по групи, измиване на кости и керамика и на артефактите, намиращи се в урните).
ВАЖНО!
1. Програмата е насочена основно към деца от 9 до 14-годишна възраст.
2. Заниманията ще се провеждат от 9:00 до 12:00 ч. в указаните дни, като всяко занятие ще е с различна продължителност в рамките на този часови обхват.
3. Участниците в програмата ще бъдат разделени на 2 групи (два екипа), с продължителност на заниманията 10 работни дни всяка. Включването в групите е по реда на записване. Максимален брой на участниците – всяка група до 15 деца.
4. Всички необходими материали се осигуряват от Регионален исторически музей – Перник.
5. Цена за участие: 10 лв. на ден.
6. За участие е необходима заявка. Предварително записване от 13 до 30 юни.
7. Занятията в музейно–образователната програма „Археологическо лято 2022 г.“ ще се проведат на територията на Пернишка крепост , а при неблагоприятни метеорологични условия – в сградата на РИМ – Перник.
8. Родителите на участниците имат ангажимент да довеждат и прибират децата си.
РИМ-Перник, ул. Физкултурна № 2, п.к 2300

Тел.: Заявки за участие: 0882990222