Ако се чудите къде да ходите: Меката на киселото мляко в Трънско ви подготвя изненада

Ако се чудите къде да се разходите през почивните дни другата седмица, някъде на близо около Перник, ви предлагаме една интересна дестинация в меката на киделото мляко. Музеят на киселото мляко в трънското село Студен Извор отваря врати с инициативата Уикенд на отворените врати. Тай ще се проведе на 25 и 26 юни, които се падат почивти дни. На тези дати вратите на музея ще бъдат отворени през целия ден – от 10:00 до 18:00ч.

Тогава ще разберете как един младеж, тръгнал от с.Извор, преминал през университетите на Монпелие /Франция/ и Женева /Швейцария/, едва 27 годишен, прави научно откритие, с което записва името си и това на България в световната научна история – Bacterium bulgaricum – Grigoroff.

Можете да си тръгнете с пълни ръце, защото фермери, получили призови отличия през годините по време на Празниците на киселото мляко в град Трън, ще предложат на посетителите не само от наградените продукти, но и най-новите си разработки.

Ще имате възможност да опитате и от майсторлъка на едни от най-добрите производители на хляб и хлебни изделия, защото ….както казва народният фолклор „топъл хляб и сиренце“ или „ кисело млекце и трънска баница“

И още едно другарче на млякото и млечните продукти – планинският мед…. там чакайте изненади! – съобщават организаторите.

Накрая, но не на последно място по важност, посетителите ще имат възможност да се запознаят и с последната дума на науката в областта на маийте, закваските, квасове и смеси за домашно приготовление на хляб и млечни продукти.

За да може изживяването да бъде пълно, от Музея са подготвили различни атракции и занимателни игри, предизвикващи ума, сръчността и находчивостта, които ще бъдат еднакво интересни както на децата, така и на възрастните. И може би ще си отговорим на въпроса – защо киселото мляко е българското име на дълголетието.

Ще се постараем да ви представим историята на българското кисело мляко по нов, според нас, по-съвременен начин и ако ви хареса ще очакваме да вземете участие в анкетата, която сме подготвили с молба да направите своите препоръки, за да ги заложим в предстоящото осъвременяване на музейната експозиция, казват от Музея на киселото мляко.

Коментари

коментара