Нова туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“ обсъждат на маса в Гигинския манастир

За четвърта година Църногорският манастир събира висши държавници, архиереи от БПЦ, научните среди, експерти и бизнеса в навечерието на фолклорния събор „В сърцето на Граово“

По традиция, от учредяването и първото си издание, Църногорският събор „В сърцето на Граово“ стартира с колоквиум – среща на духовници, властимащи, представители на културните, политическите и бизнес средите. И тази година традицията ще бъде спазена. Неправителствената организация „Краищенско Светогорие“ организира форума на 8 юли (петък) от 16:00 часа в официалната трапезария на манастира.

Темата на тазгодишното издание на форума, избрана от неправителствената организация е „Пътят към Храма…“ . Заимствана от филма „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе и емблематичната реплика от него „За какво е път, който не води към храма?“, колоквиумът има своите съвсем практически цели – да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“, с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона.

Инициативата „Краищенско Светогорие“, създадена през 2015 година в град Земен, успя да се наложи като устойчива идея и платформа за развитие на културно-историческия и поклонническия туризъм в региона, с голяма концентрация на църкви, манастири, храмове и паметници на културата. Тя акумулира вниманието и с визията си успя за краткото време на съществуването си да обедини духовни, административни и икономически ресурси и да се наложи като посока за устойчиво развитието на туризма в областта. Темите на първите форуми бяха свързани с манастирите, тяхното събуждане за нов живот и популяризирането им. И постиженията в тази връзка вече са факт – реновация на Пещерски, Жаблянски, Горноврабчански, Пенкьовски, Леворечки, Билински и други манастири, както и на редица църкви – изграждането на нови храмове, сред които красивата църква и скит Св. Пантелеймон в с. Смиров дол, Земенско, множество параклиси, чешми, свети места. Инициативата навлиза в своя следващ етап на развитие и фокусът днес е върху довеждащата инфраструктура, свързващите пътища и комуникации, в това число екопътеки между знаковите храмове, за да привлекат туристи не само от България, а и от цяла Европа.

Събитието се провежда с общите усилия и на Министерство на земеделието, „Обединени български животновъди“ и общините от област Перник – Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци.

По време на колоквиума, организаторите от НПО, заедно с Регионален исторически музей – Перник ще представят в манастирския двор фотоизложба „Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско“ и ще представят млечни продукти и производства от региона. На фиалата на Църногорския манастир световно известният български Маестро Мартин Пантелеев ще изпълни солов концерт – цигулка. Той ще пристигне специално от Германия, за да озвучи манастирския двор с произведенията на Й. С. Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне, авторски композиции и български класически аранжименти.

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ тази година ще се проведе на 8, 9 и 10 юли. За своята кратка история, успя да се наложи като емблематично събитие не само за регион Перник, а и в календара на цялата страна. Съборът се провежда с благословията на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на Перник Кирил Стоев. Домакин на празника на вярата и народните традиции е игуменът на Светата обител архимандрит Никанор. Препоръчителният дрескод за всички посетители на събитието е „Мотив Шевица“.