708 участници от Пернишко от 5 до 86 години се включват в националния събор Копривщица, показват безценни граовски костюми на повече от век

Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от Организационния комитет за провеждане на Регионалния етап за XII Национален събор на народното творчество „Копривщица – 2022“.

„Националният събор на българското народно творчество „Копривщица” се провежда от 1965 г. Съборът популяризира по невероятен начин българския народен фолклор, като събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цялата страна“, отбеляза областният управител Кирил Стоев. Регионалният етап на ХIІ Национален събор на народното творчество – „Копривщица 2022“ ще се проведе в два поредни дни 18 и 19 юни, на открита сцена в Градския парк, при валежи мястото на събитието ще бъде в залата на ОДК – Перник.

Началото на събитието е планирано за 12:00ч. на 18 юни, като общо в двата дни на регионалния етап ще се включат 46 институции с 708 участници от общините Перник, Брезник, Радомир, Земен и Ковачевци.

В събитието ще участват 65 индивидуални изпълнители –певици/ певци, разказвачи и хумористи на традиционен фолклор, 16 певчески групи, 26 танцови формации и хора с песенен съпровод, 12 групи за словесен и обреден фолклор, групи за детски игри, поговорки, басни и легенди и 1 Ансамбъл за народни песни и танци.

Най- малки участници са децата от ДГ „Валентина Терешкова“ гр. Батановци -5-6 г. участници, най-възрастна певица е Райка Йорданова -83 г.от гр. Перник, а най-възрастни разказвачи са: Райна Велинова на 86 г., Петър Велев и Йордан Гоговски от с. Копаница на 74 г. Доайенът в танцовите формации е на 84г. от с. Кладница.

На събитието ще бъдат показани изключително ценни автентични граовски костюми – литаци на 150 г. и сая на 120 г.

„Изключително радостен съм, че всички ние, подхождаме много отговорно и сериозно към организацията на Регионалния етап на събора, а партньорството в подобни събития винаги е гаранция за успех“, заяви заместник-кметът на община Перник, Стефан Кръстев.

Перник винаги се е представял успешно, а богатството на граовския фолклор, което можем да представим на Националния събор е огромно, заяви Иванка Василева от община Перник, която ще бъде и водещ на събитието.

Журито на Регионалния етап е в състав Милена Любенова от Института по фолклор, Милчо Георгиев, утвърден етнохоролог, Цветана Манова, етнолог.

Коментари

коментара