Сигнал: Тютюнопушене в района на детски кът в Перник

Потребител на платформата HelpBook.info се оплака от системно нарушаване на наредбата за тютюнопушене .

„При посещение в детски център в парка на Перник, установих, че в непосредствена близост до къта за игра на децата, разрешават пушенето, има пепелници по масите, няма табели за забрана на тютюнопушене в цялото ограждение. На място, където играят и е обособено за малки деца, е абсолютно забранено, още повече, че пушенето отива към тях. Моля да се вземат мерки, да се пуши извън оградения парк, на специално място, възможно най-далече от децата. Вярвам, че спазването на законните разпоредби, ще подобри средата на живот и ще помогне децата да растат по здрави и защитени“,

пише потребителят, който подава сигнала.

Става въпрос за детския център в парка, който е любима дестинация за много родители и деца от централната част на града. Родители го харесват, както за разходка, така и за детски партита, защото докато малчуганите скачат и играят на надуваемите замъци, в отделно пространство с маси, родители пият кафе, палят цигари и си говорят. А често се случва и да се хапне на място, тъй като заведението предлага на щанд бърза храна.

Това обаче явно тревожи загрижени перничани, въпреки, че разстоянието между масите и зоната за играе е голямо, разделено е с ограждение, а цялото пространство се намира навън, така че димът от цигарите не засяга скачащите деца. Ефектът е точно толкова, колкото родител да запали цигара на пейката на открита детска площадка.

Дали обаче правилата са наистина спазени и това отразява ли се на децата, преценете сами.