Започва „Арлекин“! Над 700 млади актьори показват таланта си в Перник – ПРОГРАМА

Осмият международен детско-юношески театрален фестивал „Арлекин“ започва утре в Перник. Това съобщиха от Обединения детски комплекс, който е организатор на проявата заедно с Община Перник. 

В надпреварата ще се включат над 700 младежи от 23 театрални състави, с 31 спектакъла. Специални гости на фестивала са групи от Италия и Румъния.

Зрителите ще видят една от най-популярните творби на Шекспир „Сън в лятна нощ“, звучаща актуално над 400 години след написването й. От история за Тигърчето, Зайо и Мечо, децата ще разберат, че най-страшното е да останеш без приятели.

Италианските актьори ще покажат епизод от Комедия дел арте, в който по време на разпространяваща се чумна епидемия в Европа, маскирани комедианти пътуват, за да запазят изкуството си живо.

Малките перничани ще се насладят на „Сватбата на мишока Мики“ по Николай Фол, ще видят и импровизационен театър. Балет „Ида“ ще представи пърформанс, вдъхновен от златното минало на миньорския труд. С езика на тялото в уникалния подземен минен музей балерините ще разкажат за черния бисер на хубавата българска земя, посочват организаторите.

Ателиета за деца с ролеви занимания ще покажат приказни вълшебства на любознателната публика. В официалното откриване ще се включи и 18-годишната солистка на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Граовче“ Цвета Страхилова, която се завърна от успешна костно-мозъчна трансплантация в Германия. Целият Пернишки регион и стотици хиляди българи се обединиха в битката за живота на народната певица, спечелила заедно с още три момичета златни медали и титлата „Балкански шампиони по фолклор“.

Фестивалът се финансира от Община Перник и е под егидата на кмета Станислав Владимиров. „Арлекин“ ще продължи до 11 юни.

Вижте пълната ПРОГРАМА на феста: