Перничани подариха сурвакарски костюм на Центъра за българска култура в Одеса

Всеукраинският център за българска култура в Одеса се сдоби с български сурвакарски костюм. Той е подарък от Любомир и Мартин Иванови от Перник.

Поднасям голяма благодарност на дарителите Любомир и Мартин Иванови за този скъп за нас подарък. Смея да кажа, че те ни сбъднаха мечтата българския център в Одеса да притежава кукерски костюм. Благодарност отправяме и към Васил Мадонев и Даниела Караманова, които са на служба в полицията от Европейския съюз в град Одеса и които предадоха костюма от дарителите“, каза директорът на центъра Димитър Терзи.

Всеукраинският център за българска култура осъществява активна дейност 23 години. В Центъра се отбелязват български национални и народни празници с участието на фолклорни състави от Бесарабия и Таврия; организират се научни конференции, изложби на изкуството, представят се нови книги и др. При Центъра работи Българското неделно училище „Васил Априлов“, в което се обучават над 150 деца на предучилищна и училищна възраст. Българската библиотека „Иван Вазов“ към центъра е единствената по рода си в Украйна, наброяваща над 5 хиляди тома учебна и художествена литература на български език, съобщава БТА.