Двуетажни влакове ще се движат по линията София-Перник-Радомир

Първата открита процедура по Плана за възстановяване и устойчивост вече е в ход. Тя е свързана с обновяването на железопътния състав на Българските държавни железници (БДЖ). За тях са заделени около 1 милиард лева от плана плюс още 700 млн. лв. съфинансиране на проектите от страна на държавата, както и за поддръжката на влаковете и локомотивите през следващите 15 години, пише mediapool.bg.

Двуетажни влакове са предвидени по направлението София-Перник-Радомир

Проектният фиш за доставката на 7-те броя двуетажни и 35-те броя едноетажни електрически мотрисни влака е с прогнозна стойност от 532.5 млн. лв. От тях 372.6 млн. лв. идват от Плана за възстановяване и устойчивост, а останалите ще са съфинансиране от държавата. Отделно пълното сервизно обслужване на закупените мотрисни влакове ще струва 200 млн. лв.

Планира се те да бъдат използвани за обслужването на най-натоварените близки направления край София и Пловдив.

Най-натовареното направление София – Перник – Радомир ще се обслужва от 7-те нови двуетажни и 4-нови едноетажни мотрисни влака, е заложено в плана. Другите направления са София – Лакатник, Драгоман – Елин Пелин, Банкя – Елин Пелин, Карлово – Пловдив – Асеновград, Пазарджик – Димитровград и Пловдив – Белозем.

Влаковете ще могат да се движат с максимална скорост до 160 км/ч.

Още по темата вижте ТУК