Инж.Чавдар Стойнев, Топлофикация Перник: Всяка мярка, която подкрепя абонатите е добра

Чавдар Стойнев

Добра, навременна и достатъчна ли е мярката на правителството за 9% ДДС?

Всяка мярка, която подкрепя абонатите на Топлофикация Перник е добра. През изминалия отоплителен сезон ние бяхме буферът, който пое част от тежестта и се радваме, че държавата също протяга ръка да бъдат по – ниски и достъпни сметките на хората. Въпреки че Топлофикация Перник е с една от най – ниските цени на въглищните централи, въпреки всички допълнителни отстъпки, които в този сезон ще бъдат може би 5 пъти стойността на предходния, хората се задъхват, заради огромната инфлация. Ако най – евтиният начин за градско отопление е недостъпен за хората, това ще ги върне обратно към печките на дърва и въглища или ще ги обрече на студ през зимните месеци.

Готова ли е равносметката от изминалия отоплителен сезон и колко е сумата на отстъпките, които са получили абонатите Ви?

Все още не. Поради програмата, която включва разсрочено плащане на 11 равни вноски и изравнителна, тази равносметка ще направим през есента, преди да е започнал новият отоплителен сезон. Предварителните ни прогнози, както казах, сочат, че общата сума на отстъпките, която абонатите получават при плащане в срок, ще бъде близо 5 пъти по-голяма, от тази, която са получили 20/21 година. Направихме огромни усилия, за да постигнем тази промоционална програма, но в комбинация с увеличените разходи за природен газ, който за нас е спомагателно гориво и въглеродни емисии бяхме на ръба през целия сезон. Форсмажорните ремонти, които се наложиха също увеличиха тежестта. Това вероятно беше най тежкият от години отоплителен сезон, но направихме равносметка и ще направим възможното да остане в миналото.

Увеличи ли се този недовзет приход и той как се отразява на задълженията Ви към доставчици?

Последната цифра, която коментирах, беше към април – близо 14 милиона с някаква прогноза до края на сезона за сума близка до 20 милиона лева. Въпреки че природният газ за нас не е основно гориво, ние сме доста голям консуматор. Към настоящия момент имаме текущи задължения към Държавата, нямаме задължения за природен газ и работни заплати. Хората трябва да знаят, че това е част от оборота на дружеството и в никакъв случай не можем да говорим като за част от печалбата. С две думи недовзетият приход ни източва, защото разходите надвишават с много приходите. Тези суми за нас са огромни и ще излъжа ако кажа, че не съм силно притеснен за предстоящите разходи, които трябва да направим, за да гарантираме качествено отопление и да направим следваща крачка към по – чисто производство. Ще направим и невъзможното обаче, сезонът с авариите да остане зад гърба ни.

Коментари

коментара