Полиция дебне абитуриентите по време на бала в Перник, крути мерки за нарушителите

Снимка: Илюстративна

Полицията и пожарната с мерки за осигуряване на реда и безопасното протичане на абитуриентските балове

В ОДМВР и РДПБЗН и Перник са предприети мерки за обезпечаване на обществения ред, пътната и пожарната безопасност по време на абитуриентските балове и масовите прояви, свързани с 24 май.

Извършени са проверки на питейни и увеселителни заведения с оглед охраната и осъществяването на пропускателния режим, изпълнението на изискванията за пожарната безопасност, спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа.  Стриктно ще се контролира създадената организация за успешна евакуация, състоянието на електрическите, вентилационните и пожароизвестителните инсталации.

Със заповед на кмета на община Перник е определена временна организация на движението, за придвижване на абитуриентите до мястото на празнуване. Зрелостниците ще бъдат пилотирани до влизането им в заведението за празнуване.

Проведени са срещи с училищните ръководства и с общинските администрации и са набелязани съвместни действия, свързани с безопасността на организираните масови прояви. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения и местата, където традиционно се събират автомобили с абитуриенти, маршрутите на тяхното придвижване и обектите, в които ще се провеждат балове и тържества.

Създадена е организация за безопасността и сигурността на движението по пътищата в областта и вътрешноградската пътна мрежа. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към организираното придвижване на абитуриенти и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове.

От своя страна абитуриентите също трябва да проявяват повишено внимание и да не допускат рисково поведение, за да се насладят на празника. Особено опасно е пътуването с автомобили, управлявани от употребили алкохол, неправоспособни или самонадеяни водачи, както и показването от прозорците и люковете на колите по време на движе.

Ще бъдат използвани всички технически средства за контрол на пътното движение и нарушителите ще носят отговорност по Закона за движение по пътищата.