ТАЗИ НОЩ! Уникален експонат от 1928г. ще видите в Перник

Униĸaлeн eĸcпoнaт – шeдьoвъp oт лимитиpaнa cepия нa пeчĸa „Πepниĸ“ще бъде показана в Перник в Нощта на музеите. Тя е изобретена от инженерите на „Мини-Перник, а е произведена през 1928 година.

Пернишката крепост, единственият на Балканите подземен минен музей, експониран в истински рудник и Регионалния исторически музей отварят широко врати в Нощта на музеите.

Празникът ще започне още в предобедните часове и ще продължи до полунощ. Грънчарско колело и стрелба с лък, нощна разходка из музейните експозиции, представяне по нетрадиционен начин на изложба-живопис предлага на перничани Нощта на музеите.

„Практиката показва, че през годините, с изключение на 2020 година, когато нямаше Нощ на музеите, е огромен интересът на хората, които довеждат децата си на крепостта. Вечерно време Подземният минен музей обикновено е пълен. Експозиционните зали също са пълни. Хората имат нужда да станат съпричастни към миналото и към нещата, които представляват интерес за тях”, каза директорът на РИМ Милан Миланов.

По традиция и тази година ще бъдат отличени с грамоти дарителите и пирятелите на музея, ще има концерт и коктейл за посетителите, предаде БНР.

Коментари

коментара