Учениците на Ламбо се събират в Перник! Градът ни става Столица на културата за 7 дни!

Колаж: в. Телеграф

Едни от най-успешните и обичани български актьори ще си дадат среща на 23 май в Перник, а поводът е любовта им към покойния им учител – обичания от всички Стефан Данаилов. 

София Бобчева, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Евелин Костова, Радина Боршош, Ненчо Илчев и Павел Иванов ще вземат участие в постановката „Бандата на Ламбо“, с която ще бъде открито дебютното издание на фестивала „Арт будилник“- събуди се култура, което ще се проведе от 23 до 29 май в Перник, пише вестник Телеграф.

Зад проекта, които ще превърне миньорския град за 7 дни в културната столица на България, стоят светското перо на „Телеграф“ Елизабет Методиева, актрисата София Бобчева и режисьорът Мартин Геновски.

„Идеята на фестивала ни е да преплетем новото с незабравимото. Хора като Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Парцалев, Калоянчев заслужават не само да бъдат помнени, а да бъде разказвано за тях на идните поколения, защото народ, които не помни миналото си, няма как да има бъдеще. Благодаря на община Перник, че първи повярваха в този проект и подадоха ръка, разкри нашата репортерка Елизабет и допълни: „Началото ще бъде поставено с вечер, посветена на Стефан Данаилов. Идеята се роди спонтанно, по време на един от лайфовете на „Като две капки вода“. Коментирах с Дарин Ангелов идеята на събитието и той възкликна: „Трябва да има нещо за Мастера“. След това двамата със София много бързо прегърнаха проекта и се свързаха с племенницата на Стефан – прекрасната Роси Обрешкова, която подреди вечерта. Благодаря им от сърце, повече не искам да издавам, за да е интересно на зрителите.“

В рамките на фестивала почит ще бъде отдадена и на кралицата на комедията Стоянка Мутафова, като бъде излъчен филмът на Георги Тошев за нея, както и някои от любимите български актьори, които ще си спомнят незабравими моменти с Г-жа Стихийно бедствие. В книжната част от фестивала също често ще бъде споменавано името на Георги Тошев, който заедно с Яна Борисова ще представят книгата „ТЯ, Цветана Манева“. Той е автор и на изданието „Безнадежден случай“, което ще бъде представено в Перник лично от Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Книгите си ще представят още Иво Сиромахов и Стефан Вълдобрев, който ще представи историята на емблематичните си песни. Филмовата част се пада на Ники Илиев и хитовия проект „Завръщане“, като перничани ще имат възможност да се срещнат лично с режисьора.

В театралната постановка „Игра за двама“ ще гледаме София Бобчева и Сашо Кадиев, а финалът е за мегаконцерт на група „Сигнал“. За децата също е помислено, с куклен театър и любимите фокуси от книгата на Ненчо Илчев. Част от фестивала ще бъде и инфлуенсърката Александра Богданска, която със силата си в социалните мрежи ще покаже на последователите си кога е важно да четем, помним, познаваме и пазим културата си.