За един работен ден в областна администрация, пернишки ученици създадоха Съвет за проблемите в училищата

Създават обществено-консултативен съвет за училищни политики и инициативи към областния управител

Учениците от Професионална гимназия по икономика София Боснешка, Беатрис Валериева, Михаела Стоянова, Мартина Богомилова, Красимира Тодорова, Надя Дукова, Беатрис Бояджиева, Румяна Маркова и Николай Антонов участваха за един ден в управлението на Областна администрация Перник. Те приеха предизвикателството и отговорността да бъдат заместник областен управител, главен секретар, експерт „Връзки с обществеността“, директор „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“, експерти „Информационна сигурност“, „Регионално развитие“, „Държавна собственост“, „Отбранително мобилизационна подготовка“.

Участието на учениците в живота на Областната администрация бе по повод  20-тото юбилейното издание на инициативата „Мениджър за един ден“, което тази година се провежда под мотото „Силата на един екип“.

„Големият интерес от страна на учениците ни вдъхнови да приемем възможно най-голям брой участници и успяхме да включим 10 младежи“, заяви Кирил Стоев преди да предаде властта на своя заместник Кристиян Митков. Той е единадесетокласник в средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Радомир и възнамерява след завършване на средното си образование да продължи обучението си в медицинска специалност.

Част от учениците имаха възможност да се включат в графика на областния управител и да участват в работно заседание в Министерски съвет, организирано от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, както и да присъстват на церемонията за награждаване на участниците в областно състезание „Млад огнеборец-2022“, организирано от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В програмата за работния ден бяха включени няколко работни срещи и заседания, на които младият екип взе решение за създаване на Обществено-консултативен съвет за училищни политики и инициативи към областния управител. Предложението е в съвета да влязат представители от ученическите съвети от училищата на територията на цялата област. Идеята е да се създаде по-добро сътрудничество между младите хора и областна администрация, обмяна на добри практики между учениците от различните училища, поставяне на фокус училищния живот и проблемни казуси, стоящи в дневния ред на младежите, както и организирането на съвместни дейности и инициативи.

В края на деня участниците в „Мениджър за един ден“ организираха брифинг, където представиха идеята си и получиха сертификати за участие в инициативата.

Областният управител Кирил Стоев и екипът му приеха идеята за създаване на Съвет и предстои тя да бъде формализирана и да бъде организирано първото заседание на новия консултативен съвет.

Коментари

коментара