Грандиозен спектакъл „Апостолите от април 1876“ представиха ученици от Професионална гимназия по икономика

Спектакълът на децата бе уважен лично от областния управител на Перник 

Областният управител Кирил Стоев бе сред присъстващите в залата на НЧ „Пробуда-1935“ в кв. Бела вода, където над 50 ученици от Професионална гимназия по икономика представиха историческа възстановка „Апостолите от април 1876“.

Сценарият за впечатляващия спектакъл, подготовката и организацията са дело на учителя по История в ПГИ Асен Тимофеев, който почина внезапно на 13 април тази година. Заради загубата на любимия си учител в края на постановката учениците призоваха за едноминутно мълчание.

Въпреки неспиращите сълзи и изключително емоционалното представление възпитаниците на ПГИ се обърнаха посмъртно към него с думите: „Човекът, който ни научи да бъдем патриоти и да ценим нашата родина България. Човекът, който определяме като истински будител. В нашите сърца никога няма да изчезне всичко подарено и научено от него. В нас остава споменът за този герой, нашия учител, борещ се за учениците си, неспирайки да дава своите знания и опит. Господине, изказваме Ви нашето огромно благодаря и сме сигурни, че днес сте тук с нас. Вие оставихте огромен отпечатък в сърцата ни и ни научихте да бъдем смели!“

В историческата възстановка са включени и рецитали, народни и възрожденски песни, които изправиха залата на крака няколко пъти по време на двучасовия спектакъл. Събитието бе организирано с благотворителна цел, а събраните средства ще бъдат дарени в помощ на две пернишки деца, които имат нужда от средства за лечение – Нели и Георги-Самуил.

Изключително съм впечатлен от мащабността на събитието, автентичните костюми, носии, реквизити, желанието и емоцията на децата, които са се включили в постановката и то ученици, които са се насочили към професионално развитие в сферата на икономиката. Прекланям се пред този невероятен труд и изразявам възхищението си от това, на което станахме свидетели тази вечер“, сподели областният управител Кирил Стоев. И добави, че „спектакълът трябва да бъде видян от възможно най-много хора. Днес, бяхме свидетели на един истински урок по родолюбие. А учениците и учителите, които стоят зад това заслужават възхищението на всеки един от нас.“