ЗА ПЪРВИ ПЪТ: 9-то училище в Перник изпраща абитуриенти, шият си сами костюмите за бала

9 Средно училище „Темелко Ненков“ тази година ще изпрати първият си випуск абитуриенти. Това се случва след като през няколко години ръководството на учебното заведение направи постъпки и от „основно“, то се преобразува на „обединено“, а след това и на „средно“ училище. А дванайсетокласниците ще се явят на бала си със саморъчно изработени костюми.

„Тъй като учениците ни нямат финансови възможности,  а пък част от тях изучават професията  шивачество, те сами ще ушият костюмите си. Отделили сме средства за платове, работим усилено“, каза пред Канал Струма директорът Никодимов.

Момичетата по шивачество ще помогнат и за костюмите на момчетата, така на баловете през месец Май първият випуск на училището ще дефилира със собствено ушити тоалети и ще покаже нагледно какво е усвоил.

В Перник училище „Темелко Ненков“ е известно като „ромското училище“, тъй като в него преобладават ромските деца. А от години ръководството на 9-тото помага с всички възможни средства за тяхното образонание и помощ на семействата им. Нещо повече – много от тях  припознават училищната институция като второ семейство, като среда, в която са приети, обгрижвани и с желание ходят на училище.

„Извървяхме много дълъг път по отношение на това да успеем да отговорим на мечтите и очакванията на нашите ученици. Открили сме ранно професионално образование от години. След това обаче се оказа, че те искат да продължат образованието не другаде, а в нашето училище. Искат да завършват тук. И така се стигна до промяната“, споделя директорът Марин Никодимов.

Коментари

коментара