Шефът на ГЕРБ в Перник Емил Костадинов на среща в Брюксел с евродепутата Андрей Новаков: Постави въпрос за спрения проект на ЖП участъка Перник – Радомир

Областният координатор на партия ГЕРБ – Перник инж. Емил Костадинов и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков разговаряха за ситуацията и бъдещето пред страната ни в новия програмен период (2021-2027), който за България все още не е започнал. Срещата се проведе в Брюксел по покана на Новаков, който е и председател на Управителния съвет на европейската ЖП асоциация „Железопътен форум Европа“.

„След предприетите рокади на транспортния министър в ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ едно от първите действия на новия директор на НКЖИ беше прекратената през месец януари тази година обществена поръчка за модернизацията на ЖП участъка Перник-Радомир (част от по-големия проект София – Перник и част от основната европейска транспортна мрежа)“. С това запозна инж. Костадинов евродепутатът Новаков и допълни, че няма яснота дали и кога НКЖИ ще обяви нова процедура.

Областният лидер на ГЕРБ не скри и разочарованието на жителите на област Перник, които и днес се интересуват от съдбата на проекта. Той засяга още и пътуващите от Радомир, Благоевград и Кюстендил.

„Всички се радваха, че ще имат възможността бързо да се придвижват до столицата, защото не е тайна, че всеки ден над 30 000 жители от региона пътуват за работа до София. По този начин ще бъдат избегнати задръстванията в пиковете часове сутрин и вечер. Проектът включваше новопроектирани пешеходни подлези за всички гари и спирки, модернизация на електрозахранването и цялостно повишаване на скоростта на влаковете“, коментира инж. Емил Костадинов.

В разговора стана ясно, че помощта за българските региони в новия програмен период се бави така, както се забави и Планът за възстановяване и устойчивост, който е от ключово значение за Пернишка област.

„Забавяне, което ще може да бъде наваксано единствено и само с помощта и усърдната работа на българските фирми-изпълнители. Забавяне има и с проектите по оперативните програми. Докато едни рушат, други градят мостове“, сподели с разочарование за ситуацията в момента Костадинов.

Коментари

коментара