52 пожара само за два дни в Перник: Горяха декари гори, къща, отпадъци и коли

52 пожара през почивните дни в региона – 48 в сухи треви и отпадъци и 4 с материални загуби.

4 декара смесена гора и десетки декари сухи треви и храсти са унищожени при пожар в трънското с. Реяновци. Пламъците са тръгнали на 25 март, около 13, 40 ч. в резултат на небрежност при боравене с открит огън. Благодарение на адекватната намеса на екипи от РСПБЗН – Трън и Брезник са допуснати минимални щети в горски фонд.

Отново на 25 март, в радомирското с. Житуша е пламнала къща, собственост на местен жител. Пожарникари от Радомир и Земен локализирали пламъците. Унищожени са около 28 кв.м. покривна конструкция. Сградата като цяло е спасена. Причината е строителна неизправност.

Техническа неизправност е причината за пожар в лек автомобил, възникнал на 26 март, в пернишкото с. Люлин. Съобщение за пожара е подадено около 12, 50 ч. на тел. 112. Автомобилът е изгорял напълно. Няма пострадали хора.

5 автомобила са горели в пернишкото с. Драгичево.

Сигнал за пожара е подаден вчера, около 12, 20 ч. Колите марки „Фиат“, „Форд“, „Фолксваген“, „Лада“ и товарен автомобил „Робур“ не са били в движение и са наследствена собственост на 43-годишна местна жителка. Фиатът е изгорял напълно, а останалите са засегнати частично. Причината не е установена. Извършен е оглед от служители на Второ РУ и е започнато досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

48 пожара в сухи треви, отпадъци и храсти са гасени през почивните дни в региона. Огънят е горял в населени места от всички общини. Благодарение на бързата намеса на огнеборците са предотвратени десетки пожари с материални загуби. Основната причина е небрежност при боравене с открит огън – запалени и оставени без наблюдение сухи треви и отпадъци.

От пожарната отново напомнят, че е забранено паленето на сухи треви, стърнища и отпадъци. От дирекцията започват масирани проверки и при установяване на нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни действия, ако случаите не представляват престъпления по Наказателния кодекс.