Бежанците от Украйна в шок от отношението на Перничани

„Родена съм в Украйна, майка ми и баща ми останаха в село Осман. Не очаквахме такова хубаво посрещане – нови легла, матраци, играчки за децата, дори четки за зъби ни дадоха. Хората постоянно идват да помагат тук – аз съм в шок. Хората си оставят работата и работят от сутринта до 12 часа. Носят баници и тави с различна храна. Нямам думи да обясня колко съм учудена. Дядо на 80 години идва втори ден и ни носи каквото може“, разказа Елена пред камерата на БНТ. Тя е една от бежнците , които са настанени в Центъра за бежанци в Перник.

Елена се надява на чудо.

„Ако там не е Украйна – ще е една черна дупка“, каза тя.

Наталия от Киев е пристигнала с кола със свекървата си и двете си деца. Дъщеря й има рожден ден днес. Мъжът й останал в Киев защото е заварчик и там има нужда от работата му по отбраната на града. Третото й дете е останало там. Чака го и се надява да го посрещне тези дни.

Само за седмица Център за деца за майки бягащи от войната в Перник е напълно готов. Това разказа по БНТ управителят му Никола Рахнев.

„За 7 дни направихме чудеса – стаите са топли и уютни, имаме кухня, пет работещи бани с топла вода. В момента имаме 16 настанени от Украйна“, каза той.

Коментари

коментара