Градският транспорт в Перник поскъпна с 50 процента

Магда Милтенова

С 50 процента поскъпват билетите в градския транспорт в Перник. Увеличението влиза в сила от 15 март, съобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, предаде БНР.

С увеличението, билетът за градските линии в Перник ще струва 1,50 лв. при досегашна цена от 1,00 лв. В междуселищния транспорт поскъпването ще бъде средно 30 процента, а по линията Перник – София билетите скачат от 3,00 лв. на 3,60 лв. Опитваме се увеличението да е поносимо за населението, каза Милтенова.

Сред причините за поскъпването са високата цена на горивата и намаления пътникопоток заради пандемията. И още:

„Народното събрание отказа да подкрепи нашето предложение в държавния бюджет да бъдат предвидени средства за субсидиране на междуселищните линии и да бъде увеличен размерът на тези, които са предвидени за градските линии и високопланинските. Тези средства, които сега са предвидени, са на база разчетите за 2021 година, но на фона на събитията тази година и на цените на горивата и на всички консумативи, на практика тези средства няма да бъдат достатъчни, няма да могат да покрият натрупаните от превозвачите тези загуби“, посочи Милтенова.

Предстоящото увеличение е първото в Перник от пет години насам.

Коментари

коментара