До 50 % поскъпване на градския транспорт вещае превозвачката от Перник Магда Милтенова

Градските превози очакваме да поскъпнат до 50%, а междуградските направления – междуселищни автобуси и превози – очакваме да са с между 20-30% поскъпване. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

„През април ще се проведе голям форум, на който ще се поставят всички тези въпроси за решаване. За билетите вариантът е да са на пазарна стойност – нещо, което няма как да се случи. Освен търговска, е и социална дейност“, допълни още Милтенова.

По думите ѝ, реалната цена на билет за градския транспорт на базата на литър гориво би трябвало да е 3 лв., за да има рентабилност за превозвачите.

„Не смятам, че има човек в страната, който си мисли, че това трябва да е политика. Плевен е от пресните примери. От 1 април колегите са подали уведомления по 9 направления, че няма да ги изпълняват. Казанлък само допреди месец колегите отказваха да извършват превозите, друга транспортна фирма ги пое. Но е въпрос на време и тя да се откаже при тази нерентабилност. Ако не се намеси държавата и страната по съответните населени места, наистина рискуваме много от хората да се откажат да извършват тази дейност“, каза Милтенова.

Милтенова отново изтъкна социалната нужда от поддържането на „нерентабилни“ междуселищни линии: „Без тях допринасяме за демографската криза, да се обезлюдяват населените места. Ще продължаваме да имаме криза, ако не започнем да градим транспортната политика върху реалните нужди на населението“.

Коментари

коментара