Бившият финансов министър и настоящ депутат от Перник Кирил Ананиев очаква инфлация от 10-11 процента

Като „социален експеримент“ и „предизборен бюджет“ определи проекта за Бюджет 2022 бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев, който гостува в БНТ.

Според него план-сметката стъпва на грешна философия, прави се без приета управленска програма на правителството, а и няма годишно измерение, предвид планираната актуализация през юни. Липсва прозрачност и предвидимост, както за гражданите, така и за бизнеса, изтъкна Ананиев.

„За мен в личен план, като човек, правил десетки бюджети на държавата – това не е моя бюджет – изграден е на грешна философия, липсват конкретни политики и реформи, структуриран е върху грешно планиране“– каза бившият финансов министър.

По думите Кирил Ананиев, в проекта за бюджет е предвиден прекалено висок ръст на брутния вътрешен продукт – прогноза, която се разминава с тези на БНБ, Световната банка и Европейската комисия.

Индексът на предвидената инфлация от 5,6%, според Кирил Ананиев, пък е прекалено нисък. Очакванията на бившия финансов министър са за годишна инфлация от 10%-11%.

Размерът на дълга също е притеснителен предвид факта, че след въвеждането на валутния борд всички финансови министри са изповядвали философията на стабилно финансово управление и политика, която да не води до прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, коментира още Ананиев.

Според него заложеното повишение на доходите ще обхване твърде малко хора у нас, а и ще бъде изядено от инфлацията.