Водосвет и курбан в кв. Тева на сакралната дата 02.02.2022г.

Черквата „Сретение Господне“ в пернишкия квартал Тева вече е издигната на груб строеж. А от църковното настоятелство подготвят празничен водосвет, който ще се състои на сакралната дата 02.02.2022г. Именно тогава православната църква празнува Сретение Господне, празнува се и Петльовден.

Обетът ще бъде осъщестевен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в 15:30ч. А след това ще бъде раздаден курбан за здраве, съобщават от настоятелството.

Първата копка на най-новия християнски храм в Перник бе навръх Петковден през 2020 година, когато отново епископ Поликарп дойде да освети начинанието. От тогава досега бяха положени основите и арматурата, а днес вече храмът е завършен на груб строеж.

Черквата „Сретение Господне“ е дългогодишна мечта на жителите на квартал Тева. Най-младият пернишки квартал така и досега нямаше своя християнска обител. С помощта на дарители обаче много скоро тевенчани ще имат възможността да запалят свещ пред олтара без да се налага да слизат до съседния квартал.

Сретение Господне

е един от 12-те големи празници в годината. Празникът е един от четирите, посветени на Божията майка. На четиридесетия дни след рождението си Иисус бил занесен в Иерусалимсия храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. В храма отишъл и старецът Симеон, който от много столетия очаквал да види Христос – „Утехата Израилева“. Той поел Богомладенеца от ръцете на майка му, прегърнал Го и казал пророческите слова, че е видял спасението на хората.

На майката Мария праведникът казал: „Ето, този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата Тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца“ – (Лука 2:34-35).

Народът нарича този ден Зимна Богородица, Вълча Богородица и Петльовден. В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е „вълча Богородица“, свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото – чрез житна жертва, сексуално въздържание (своеобразен пост) и редица забрани, имащи магически характер.
Според народния календар, Петльовден е посветен на момченцата. Забранено е да се работи, защото се вярва, че денят е черен и ще се зачерни къщата. Не се правят годежи и сватби.

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

Коментари

коментара