Снимка на създателя на фестивала Сурва краси Музея на нациите в САЩ

Снимка на един от създателите на фестивала Сурва е поставена в Музея на нациите в САЩ, в залата, посветена на България. Това  съобщиха от Държавния архив в Перник. Снимката на Йордан Николов е в огромен размер в овчарски ямурлук и датира от 1941г. 

ДАНЧО (Йордан) НИКОЛОВ (1910-1992) – хореограф, един от инициаторите за провеждането на фестивала на кукерите – суровакари в Перник на 14 януари 1966 г. Тогава става истински карнавал не само поради многобройността на групите, в които участват около 800 души, но и заради доброто представяне на всяка от тях.

Животът на Данчо Николов е свързан с Перник от 1960 г., когато става хореограф при Окръжния съвет за изкуство и култура в града. От 1963 г. е официално назначен като инспектор в отдел „Просвета и култура“ към ОНС – Перник. Същата година в местността „Кракра“ е организиран събор-надпяване, надсвирване и надиграване, а първенците отиват на събор на „Бърдото“ край Брезник. Под негово ръководство се организира групов танцов състав от 200 души от селата Сирищник, Светля, Ковачевци, Гигинци, Кошарево, Елов дол, Габров дол, Богданов дол, Дивля, Ярджиловци и др. и се представя сборен танц „Сурвакаре“.

Неговата дейност в Перник оставя дълбоки и трайни следи. Той е човекът, който издирва и възстановява забравени обичаи като „Премуз“, „Лазарки от Люлин“, „Топене на китка“, „Омъжване на невеста за беневреците на младоженека, който е на гурбет“, „Старинна сватба“, „Еньовден“, „Тодоровден“, „Жътва в Перник“ и др.

Снимка: Държавен архив Перник

 

Коментари

коментара