Държавата купува лекарство срещу ковид от Антония Петрова

Лекарство срещу коронавирус на стойност 7 197 000 лв. с ДДС купува здравното министерство от фирма на Антония Петрова – Мис България 2009, Мис Русия 2012, и съпруга ѝ Ивайло Батинков, пише Actualno.com.

Става въпрос за доставка на разрешен за употреба едва от 12-ти ноември лекарствен продукт Regkirona (INN Regdanvimab). Притежател на разрешението за употреба е на Celltrion Healthcare Hungary Kft. Лекарството е предназначено за лечение на възрастни с коронавирусна болест. Прогнозните количества са до 6000 опаковки за 2000 пациенти.

В Министерство на здравеопазването е постъпило писмо от „Топ Хоспитал Сървис“ АД с предложение дружеството, в качеството на представител на унгарската компания Celltrion Healthcare Co, да доставя на българския пазар моноклоналното антитяло Regkirona concentrate for solution, като алтернативна възможност за лечение на пациенти с COVID-19.

Справка в Търговския регистър сочи, че съпрузите Ивайло Батинков и Антония Петрова-Батинкова, заедно с Цветан Димитров, са в Съвета на директорите на „Топ Хоспитал Сървис“, като действителен собственик се води Батинков. По-специално Антония Петрова е член на СД на дружеството от края на миналата година.