Какво се знае за ужаса край Боснек

трагедия боснек автобус македонци

Автобусът, натоварен с хора от Северна Македония се е прибирал към Скопие от екскурзия в Истанбул. 

Малко след 2:00ч. , на 31-ви километър от автомагистрала „Струма“, край пернишкото село Боснек, автобусът се запалва и преобръща. Това е и една от причините хората да не бъдат спасени навреме, съобщават от МВР.

В автобуса са пътували 53-ма човека. От тях загиват 45 души. 12 от жертвите са деца.

Изгарят като факли…

Оцелелите моментално се транспортират до Пирогов с тежки изгаряния и травми. Към момента състоянието им е вън от опасност.

Седем са успели да се измъкнат през счупените прозорци на транспортното средство. Оцелелите са две жени и петима мъже, които са настанени в „Пирогов“. От болницата съобщиха, че пациентите са с изгаряния в областта на лицето и с инхалация на пушек и газ, но са извън опасност за живота.

Установено е, че автобусът е влязъл в България от Турция и е регистриран в Скопие. Той се е движел заедно с три други автобуса като част от организирана екскурзия в Истанбул, организирана от македонски туроператор. Първоначалната информация е, че в автобуса е нямало български граждани.

Основните версии за трагедията са две –

човешка грешка и възникнала внезапно техническа неизправност, която е довела до катастрофата.

Вероятно става въпрос за техническа неизправност, има и спукана гума преди това“, каза за бТВ Николай Николов, началник на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. Според него е възможно пожарът да е възникнал преди преобръщането на автобуса.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че на място ще отидат екип лекари и биолози, които ще вземат генетичен материал от всяко едно от телата с цел идентификация на всички жертви, което ще стане в хода на разследването.

„В момента никой не може да ви каже колко са на брой хората и кои са. Трябва тепърва да се идентифицират, което ще бъде много трудно нещо и да се установяват човек по човек“, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

В момента северномакедонският премиер

Зоран Заев пътува към България

във връзка с трагедията. Той ще се срещне с колегата си от Бъргария Стефан Янев.

Към момента движението по магистралата в участъка е спряно, а колите се движат през обходния маршрут през Радомир.

В Северна Македония все още няма достатъчно информация за инцидента, информират се от българските медии.

„В медиите в Северна Македония няма никаква информация за инцидента и за това, което става. Каквото знаем, е от българските медии. Знаем, че премиерът и външният министър пътуват към България заради катастрофата. У нас никой не знае още какво става“, обясни македонският журналист Владимир Перев в ефира на „България сутрин“.

Коментари

коментара