Перничани помагат на болен бездомник. Вижте какво се случи с него

дядо Кирил

Перничани се обединиха в социалната мрежа за спасението на бедстващ възрастен човек.

След пост на Симона, която първа е забелязала човека, хора се опитват да помогнат на дядото.

СПЕШНО!
Пиша отново във връзка с човека, който вчера открих на улицата. Развръзката е такава, че след като го взе екип на „спешна помощ“ вчера, отново е навън. Разговарях на място с дежурен лекар за хоспитализация, но отказват, тъй като всички отделения вече са ковид. Пуснат е и сигнал към „социално подпомагане“ но центъра за възрастни в Калкас отваря на 01.11. а дотогава човека няма да издържи. Изпробвах всички алтернативи. В момента отново е на третоара с одеало, мокър, прогизнал и премръзнал. Моля всеки един гражданин, който прояви интерес и има друга алтернатива, дори имот, който не е обитаем да се свърже с мен, за да кажа местоположението му в момента,

пише Симона в социалната мрежа.

Човекът обаче изчезва, а момиче обикаля да го търси. Намерила му е само дрехите. Перничани коментират, че могат да помогнат със средства и мислят как да настанят горкия човек в мотел до 1-ви ноември, за да може да оцелее. Призовават и кмета на града да се намеси и да го настани временно в общинско жилище.

Жена споделя, че е видяла дядото на светофара на болницата. Някой му е дал кафе и баничка. Въпреки, че видимо не бил добре, старецът дори се усмихнал на детето й.

Какво разбра zaPernik.com за случая с дядото?

Доктор Таня Вангелова, директор на Дирекция „Социални дейности“ към Община Перник съобщи пред сайта ни, че човекът е настанен  временно в Профилакториума. Оказана му е медицинска и санитарна помощ.

„От вчера работим по случая съвместно със социално подпомагане. Човекът е проверен, има роднини, има и пенсия, но очевидно състоянието му е недобро здравословно, трудно говори трудно комуникира. Самоличността му е установена с помощна на полицията, защото няма никакви документи. За да не пребивава на открито е настанен временно в Профилакториума. Ще се погрижим да бъде обслужен правилно и качествено. Очевидно човека има нужда и от медицинска помощ“,

каза пред ZaPernik.com Таня Вангелова.

Самоличността му е установена: Казва се Кирил и е на 79 години.
Направен му е тест за ковид – оказал се отрицателен. Направен му е профилактичен преглед, завит е и настанен на легло. Малко след това обаче човекът е заварен така, както си е свикнал да бъде, споделиха от болницата:

След 1-ви ноември се очаква дядо Кирил да бъде настанен в общинския приют в квартал Калкас, който бе открит миналата година. Той се намира в сградата на бившата поща в квартала и целта му е да подслонява бедстващи бездомни и нуждаещи се хора през зимата. Именно затова той отваря врати за зимния сезон от 1-ви ноември. 

Приютът е с чисто нови легла, отопление на климатици, предстои и закупуването на телевизор. На бездомните е подсигурена и топла храна- обяд и вечеря. Миналага година през приюта са преминали между 10 и 12 души. 

Има обаче бездомни хора, които просто отказват настаняване. Подобен е случаят с възрастната жена, която перничани често са виждали да лежи на улицата в кв. Иван Пашов – срещу пешеходната пътека. „Много пъти я настанявахме, но тя винаги напускаше. Някои хора просто си имат места за обитание и желаят да остават там“, коментира Таня Вангелова.

„Не сме абдикирали от социална грижа, напротив, непрекъснато я разширяваме, като си сътрудничим успешно с полицията и останалите институции“, категорична е Таня Вангелова.

„По отношение на социалните дейности изпълняваме проект, миналата година беше патронажни дейности и хора, които не могат да се сабообслужват. И тази година имаме патронажна грижа, обслужваме и хора по домовете“.

Към момента 260 човека са се възползвали от грижата, включваща медицинска дейност, консултация, санитарни нужди, пазаруване. Преди около година е отворена нова социална услуга – асистентска подкрепа за хора, имащи нужда от присъствие за около 3 часа у дома. Изпращат се хора, които готвят, почистват  и помагат на нуждаещите се.

Таня Вангелова подчертава, че всички тези услуги са напълно безплатни за хората. 

На територията на Община Перник в момента се изграждат два центъра  – в Профилакториума за хора с увреждания и деменции и във Втора поликилиника, предназначени за хора с постоянно настаняване. Предстои изграждане и на Дневен център.

Изпълнява се и проект Наблюдавано жилище за деца, напуснали домовете, които нямат близки. „В него ще помогнем на младежите както се казва  „да си стъпят на краката“, казва още Вангелова.

На територията на Община Перник функционират 12 социални услуги. Предстои разкриването на още четири, отделно е и топлия обяд.

 

Коментари

коментара