„Жилфонд“ отива в Прокуратурата

Докладът от извършения вътрешен одит в общинската фирма „Жилфонд“ в Перник отива в прокуратурата, реши на днешното си заседание местният Общински съвет /ОбС/.

Съветниците гласуваха единодушно освобождаването на управителя на дружеството Станислава Тодорова от заемания пост, като за временен управител до назначаването на конкурс бе избран Борис Ненков. Освободена бе и Мария Гълъбова – контрольор в общинската фирма. ОбС реши също да възложи на кмета да разпореди финансови одити във всички общински търговски дружества.

Проверката в „Жилфонд“ е била инициирана от кмета Станислав Владимиров след сигнал за нередности в дружеството. Тя обхваща периода от 1 януари до 31 декември 2020 г. Сред констатациите на одитния екип е, че съществуват предпоставки за сделки между свързани лица. Общинската фирма е закупувала материали и наемала техника главно от две фирми.
В едната от тях едноличен собственик и управител бил бащата на административния секретар на „Жилфонд“, а в другата – за връзка били посочени телефоните на управителя на „Жилфонд“ и на административния секретар.

В продължение на шест месеца на един от шофьорите месечните възнаграждения били изплащани два пъти – по банков път и в брой.

Според обясненията му, той е получавал заплата само по банков път. Това са част от установените при одита нарушения. Пред съветниците управителят на общинската фирма Станислава Тодорова акцентира на приноса на „Жилфонд“ за благоустрояването на града, но отказа на този етап да отговаря на въпроси на съветниците. Тя заяви, че ще стори това като приключи проверката от компетентните органи./БТА

Коментари

коментара