Перничанка е кандидат за европейски прокурор

Шестима съдии, 15 прокурори и двама следователи са кандидати за европейски делегирани прокурори. Това е окончателният списък, след като в петък изтече срокът за подаване на документи за участие в подбора, съобщава news.lex.bg.

Сред кандидат-прокурорите има и представител от Перник. Това е окръжния прокурор Анита Джамалова, която е единствената перничанка сред 13-те кандидатури за окръжни прокурори от страната.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще направи втори опит да излъчи европейски делегирани прокурори (ЕДП). България трябва да има десет. При първата процедура се явиха 31 кандидати и ПК на ВСС подбра десетима, но колегията на Европейската прокуратура одобри само четирима. Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоя за запълване на квотата и сега се търсят още шестима.

Сред желаещите има две спецсъдийки – Елена Попова и Вилислава Ангелова, двама са магистратите от Софийския градски съд – Карамфила Тодорова и Атанас С. Атанасов, един е от ОС-Варна и това е Румен Попов, а шестият съдия е Галина Господинова-Стефанова от Софийския районен съд.

Окръжните прокурори са 13 – Анна Алексова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Николай Русинов и Милко Момчев от СГП, Мария Тодорова от Пловдив, Светослав Маринчев от Бургас, Ивайло Илиев от Кюстендил, Яна Николова от Шумен, Стоян Лазаров от Военно-окръжна прокуратура, Анита Джамалова от Перник, Бисерка Калпачева от ОП-София и Ирина Арменова-Янчева от спецпрокуратура.

Двама са обвинителите от районни прокуратури – Здравена Янева от Пловдив и шефът на РП-Сливница Пламен Петков.

Следователите също са двама – Бойко Атанасов от отдела към СГП и Димитър Халачев от СО към спецпрокуратурата.

От ВСС уточняват, че предвид възможността за подаване на заявления по пощата, е възможно да бъдат получени и други кандидатури.

Процедурата се провежда на три етапа – допускане по документи, изслушване и обявяване на решението за одобряване на кандидати за европейски делегирани прокурори.

Комисия в състав Стефан Петров (председател), Светлана Бошнакова и Георги Кузманов ще преценява допустимостта на кандидатурите.

Според регламента за Европейската прокуратура желаещите да станат ЕДП трябва да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система на България, чиято независимост е извън съмнение и да притежават необходимата квалификация и практически опит.

Мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години с възможност за подновяване.

Според правилата за подбор на Прокурорската колегия кандидатите могат да бъдат действащи съдии, прокурори или следователи на възраст не повече от 58 години, да владеят английски език, да имат статут на несменяемост и оценка „много добра“ от последното атестиране.

Коментари

коментара