Пернишки ученици посрещат гости с традиционни чешки ястия

ПГОТ „Свети Иван Рилски“ посреща гостите си с традиционни чешки ястия

Проектът „Толерантност и сътрудничество между нациите“ e петият проект по програма „Еразъм +“, който Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св.Иван Рилски“ – гр.Перник изпълнява с партньори от гр. Иванчице, Чехия.

Основната цел на проекта е да се задълбочи сътрудничеството и толерантността сред младото поколение от различни нации. Ученици от 14 до 18-годишна възраст от България и Чехия ще обменят знания и умения, ще споделят интереси , занимания и съвместно ще творят и ще се забавляват.

Дейностите по проекта са разнообразни и интересни, реализират се и в електронна среда при голяма активност от страна на учениците. В проведения конкурс за написване на есе на тема „ Толерантност“ участваха 12 ученици от България и 14 ученици от Чехия. Жури от преподаватели класира най-добрите четири есета, а след това учениците сами чрез онлайн гласуване извършиха класирането от първо до трето място. Спечелилите ще участват в предвидените мобилности по проекта през месец юни – пътуване до Прага и гр.Иванчице в Чехия и до София и Перник.

Творчество и оригиналност проявиха учениците от ПГОТ ‚ Свети Иван Рилски“, които написаха стихотворение, озаглавено „Приятелството“. То ще бъде част от плануваната съвместна работа за написване на химн на проекта и музика към него.
За предстоящите срещи пернишките ученици проучиха традиционни чешки ястия и изготвиха меню, с което ще изненадат своите гости.

Във връзка с великденските празници и тази година гимназията ще участва с многобройни инициативи – презентации, есета за толерантност между нациите, приготвяне на традиционни ястия, проучване на интересни факти за България и Чехия и други. Всички инициативи по проекта могат да се видят на сайта на гимназията : www. pgotpernik.com

Коментари

коментара