Боряна от ДПС, съпругът й и още 5 човека помпат рейтинг пред Нова тв пред съда заради изравняването на таксата смет за града и селата

Около осем човека се събраха тази сутрин, ръководени от амбициозната адвокатка кандидат-депутатка във времето Боряна Методиева от ДПС и съпругът й – кмета на село Кладница, за да протестират пред камерите на Нова тв във връзка с изравняването на таксата за битови отпадъци по селата с тази в града. Те са завели съдебно дело до Административния съд. Както знаете, общинската администрация на Перник поиска нечестната разлика между това хората да плащат данък смет да се изравни с тези от селата, които досега плащаха жълти стотинки, а изхвърляха повече боклук.

„От това увеличение ще пострадат хората от всички села и от град Батановци. Събрали сме подписи от над 4000 недоволни граждани. Увеличението е икономически необосновано, тъй като многократно искахме от Община Перник да представи колко са разходите по сметосъбирането в селата. Такава информация не ни е предоставяна. Не може да твърдиш, че има дефицит на разходите и че се налага увеличение, но не представяш какви са разходите”, смята адвокатът по делото Боряна Методиева.

„Преди увеличението разликата в таксата за идентични имоти беше 11 пъти. Ако можете да ми посочите услуга в страната, която да струва 20 лв., ще съм много благодарен. Дебатът да плащаме или да не плащаме е фалшив. Истинският дебат, който трябва да се води, е какви услуги имаме и как искаме те да се случват”, заяви зам.-кметът Стефан Кръстев.

Той допълни, че е нужно да бъде повишено качеството на услугата, да бъде спряно нерегламентираното изхвърляне на боклук в населените места.

Жителка от село Студена пък заяви, че досега качеството на сметосъбиране е било много зле, дори нямали кофи за боклук и трябва първо да се вдигне качеството, а после да се увеличават парите за услугата. Зам.кметът обаче каза, че няма как да накарат фирмите да си купят първо кофи и да изискваме качество, при положение, че не можем да им платим за тях.

Според кметът на село Кладница увеличението е драстично и икономически необосновано. Той каза, че досега хората са плащали по 20-30-40 лв. годишен данък смет, в зависимост от данъчната оценка на имота им, а сега имало случаи, в които такса смет стигала и до 700лв.

Коментари

коментара