Разбиха престъпна група, действала на територията на Радомир

Прокуратурата е разбила втора престъпна група „събирачи на дългове“. Това стана ясно от брифинг на Специализираната прокуратура.

Групата е изнудвала чрез заплахи за убийство и физическо насилие длъжници към кредитно дружество. Обвинението е за рекет и изнудване.

Над 20 души са задържаните – на 10 от тях са повдигнати обвинения.

Престъпната група е действала на територията на София, Дупница, Бобов дол и Радомир.

Част от участниците на престъпната група се намират в трудови отношения с кредитодателя. Жертвите на фирмата за бързи кредити са хора с по-слаб образователен и социално-икономически статус, уточни още Валентина Маджарова, ръководител на Спецпрокуратурата.

На хората били отпускани кредити от около 1000-1200 лева, като лихвата стигала и до 20 процента, в зависимост от периода на издължаване. Разследващите намерили и списъци с имена на хора, част от тях дори с ЕГН. Към момента не можело да се твърди, че тези списъци са ползвани за изборите.

Осъществявали са дейности и при лица, продавали гласовете си срещу заплащане. В случай че бъде установено нарушение на политически права, компетентната прокуратура е градската, която ще повдигне отделни вторични обвинения.

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността.

Това е втората група за изнудване на задлъжнели към кредитни дружества, която бе неутрализирана в рамките на седмица.

Коментари

коментара