Имен ден днес празнуват: София, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в мъчения за Христовата вяра през 126-а година по времето на римския император Адриан /117-138 г./.

Имен ден празнуват: София, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен.

На този ден и София чества своя празник. Тази сутрин в столицата ще се проведе церемония по издигане на знамето на София и тържествен водосвет на площада пред църквата „Св. София”, а в 10.00 часа ще започнат много различни инициативи.

Народното събрание ще отвори вратите си, за всички, които искат да разберат къде депутатите взимат всички важни за страната решения.  Театър „Българска армия” също цял ден ще посреща гости. Всички желаещи могат да се разходят из репетиционните зали, гримьорните, перукерните, архива. За децата ще има приказки и магии, за родителите – горещо кафе и вечерните представления „Тайната вечеря на Дякона Левски“ и „Една нощ с теб”.

Поради големия интерес на гражданите и по случай Деня на София ще бъде отворена извънредно за посетители и къщата на Пейо Яворов. Разглеждането й ще бъде при специален режим – ще бъдат допускани групи от по няколко души, с цел опазване на музейната експозиция.

Денят на София Столичната библиотека ще отбележи с множество интересни прояви – изложби, празничен концерт, зелена библиотека.

В парк „Възраждане“ пък ще има творчески работилници по изобразително и приложно изкуство, музика, открити уроци по български народни танци, народна музика, акордеон, китара, таекуондо и йога.

В скейт парка на парк „Студентски град” професионални танцьори ще проведат безплатни открити уроци по различни видове танц, част от инициативата „Студентски танцува“.

От 19.00 часа Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров ще зарадва жителите и многобройните гости на столицата с концерт „Малка нощна музика…под Ларгото” в пространството под стъклените куполи над Античен комплекс „Сердика“. Входът ще е свободен, а в програмата на концерта са произведения от Моцарт, Бах, Вивалди, Чайковски, Пахелбел, Елгар и други бисери от класиката, а като солисти ще се изявят Йордан Димитров, Стоимен Пеев, Евгени Николов и Орлин Цветанов.

Be the first to comment

Leave a Reply