Първо в ZaPernik.com! Перник с вицесветовен шампион!

Състезателките от Спортен Клуб „Василена-Перник“ се завърнаха от световното първенство по Таекуон-До ITF, което се състоя в град Андрия, Италия от 08.09 – 11.09.2016.

Васлиена Йорданова в категория до 46 кг. девойки старша възраст и Ерика Станоева до 52 кг. девойки младша възраст спечелиха сребърен и три бронзови медала за България.

Василена Йорданова донесе първи медал за България от световното първенство по Таекуон-До ITF за юноши и девойки в италианския град Андрия, съобщиха от клуба.

Йорданова спечели бронза в дисциплината „форма“ при девойките старша възраст, след като остана на крачка от финала. Българката мина убедително през първите си три противнички, надигравайки последователно Глория Рамирес от Парагвай, Юлия Швегеруд от Швеция и Камила Велкопойе от Естония. На полуфиналите се изправи срещу чехкинята Вендула Блухава, където с 3:2 съдийски гласа предпочетоха чехкинята.

На следващия ден Йорданова надигра по повече от убедителен начин Тахимина Курсандова (Таджикистан) и Алдана Васкес (Аржентина), за да се изправи на финала срещу Сим Ким Ю от Северна Корея. Българката водеше 28 секунди преди края. Странно съдийско отсъждане обаче даде титлата на състезателката от Северна Корея, водещата сила в този спорт. Ерика Станоева на 52 кг. надигра последователно Сум Шоу (Австралия), Юлия Свегеруд (Швеция), но загуби в битката за финала от Ха Ро Кук от Северна Корея. Така нашето момиче заслужено се окичи с бронзов медал.

Йорданова бе част и от тима на България в отборната надпревара в дисциплина „форма“, където българките, в чийто състав бяха още Доника Ботева, Ивана Йонкова, Гергана Веселинска и Емилия Емилова загубиха още първия си мач срещу отбора на Чехия след спорно съдийско решение – 2:3 гласа. Победа на българките щеше да ги изведе до полуфиналите в надпреварата или минимум до бронзов медал.

В последния ден от първенството в дисциплина „специална техника“ в изключително оспорвана битка със съставите на Чехия и Република Корея, българките в състав Василена Йорданова, Доника Ботева, Иванка Йотова, Гергана Веселинска, Емилия Емилова и Симона Спасова грабнаха бронзовите медали.

От общо деветте медала за България четири спечелиха състезателките от Спортен Клуб „Василена-Перник“ заяви старши треньор на клуба Калин Мирчев, който беше и в съдийския състав на първенството. „Особено съм щастлив и горд от представянето на нашите състезателки, изключителните им успехи говорят за правилният път, по който върви клуба и за в бъдеще ще влагаме всички сили в тренировките за да може да се радваме на още по-големи успехи.“

08 07 06 05 04 03

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply