Опасна дрога „Кристал“ заля наркопазара, в Перник едва не умряха от непознат амфетамин

Дрогата „Кристал“, позната още като наркотика на бедните, избута амфетите и кокаина от пазара на наркотици, пише в. „Телеграф“. „В момента дилъри буквално заливат големите градове с нея и пласират една доза за 20 лв.“, разкриха криминалисти пред медията. 

По думите им пандемията от коронавирус е свила пазара с рекордните 25%. „В момента и китайското карго, чрез което се правят доставки на суровините, е силно затруднено. Това пречи на т.нар. готвачи да правят качествени амфетамини и повечето клиенти са се насочили към Кристала“, обясниха разследващите.

Изпържване

„Кристал“ е метаамфетамин. Той е от години на пазара, но сега употребата му бележи бум. Засечено е, че в момента този вид дрога, която едно време се е използвала като заместител на кокаина, върви ударно в столичните квартали „Младост“, „Дружба“, Студентски град, както и в някои от по-големите райони на Пловдив и Бургас. Дозата е под формата на кристал, но най-често се дестилира по модела на хероина и се инжектира с игла и спринцовка. Употребата му е изключително опасна, тъй като буквално изпържва мозъка, а повечето дилъри слагат вътре и различни смеси, които увреждат мозъчните клетки.

Химиците, които правят амфети, също са се видели в чудо, тъй като нямат достатъчно продукция за производство. Смесват какви ли не вещества, но качеството било ужасно. Вече има няколко случая в София, Перник и Пловдив на приети в болница млади хора, които едва не са умрели след употребата на непознат амфетамин.

5 минути

Кристалът се приема по различни начини, може да се направи на прах и да се смърка, но поставен венозно започва да действа на 5-та минута, разказаха лекари. Той освобождава т.нар. хормони на щастието – адреналин, норадреналин и допамин, което води до повишаване на самочувствието, а чувството за болка намалява. Хората, които го използват обичайно не изпитват чувство на глад и жажда. Медици обаче споделят, че е добре да се знае, че кристала може да е направен от различни съставки, сред които киселина от акумулатор, отрова за мишки, таблетки срещу грип, стрити стъкла и всякакви химикали, чиито произход разбива всеки орган от тялото.

Бум

Криминалисти разказаха още, че другата тенденция в последните няколко месеца е да се обират складове за промишлен коноп. Десетки фирми у нас го отглеждат, той е за износ и се използва в различни производства-като например за въжета, торби и т.н. В него няма активната съставка на наркотика. Това обаче не интересува дилърите, тъй като в последствие те го обработват с различни химии и го превръщат в трева за пушене, но с изключително долнопробно качество. Пробутват цигарата за 10-15 лв. и на външен вид клиентите не можели да разберат, че всъщност ги мамят. „Имахме доста случаи на обрани складове. При един от ударите бяха отмъкнати близо 100 кг.“, споделиха от МВР.

Коментари

коментара