Договорът с новия чистач на Перник е незаконен

Договорът с новия чистач (фирмата, която почиства Перник) е незаконен. Това реши на последна инстанция Висшия административен съд в София, научи ZaPernik.com.

Причината е, че упълномощения от кмета на Перник Станислав Владимиров зам.кмет Мирослав Стоицев е сключил договор за почистване на Перник, без да се направи нужната обществена поръчка.

Според защитата на Община Перник не е имало време да се направи втора обществена поръчка за чистота, тъй като първата е обжалвана в съда от миналия чистач Перник-Комунал (фирма, близка до бизнесмена Федята). За да не стане криза с боклука и да няма риск за здравето на населението, Община Перник сключва договор с новия чистач ЗМБГ (Титаните -бел.ред), без да минава през обществена поръчка, позоваваща се на „неотложност“ и „изключителни обстоятелства„.

Съдия Румяна Монова обаче не е съгласна. „За да има изключителни обстоятелства следва възникването им да е било непридвидимо за възложителя и да не е резултат от негови действия или бездействия„, казва тя.

Според трима съдии, гледали делото, Община Перник е трябвала да си пресметне достатъчно добре сроковете, в които да си организира процедурите за фирма, която да чисти боклука на Перник, а не да възлага поръчка „с директно договаряне„, защото не й стига времето, за да си направи поръчката.

Така новият договор за боклука на Перник е незаконен.

Общината е осъдена да плати 6700 лева разноски по делото.

Възможно е обаче последиците да станат много по-големи, ако старата фирма на Федята реши да осъди Община Перник за пропуснати ползи.

Сметоизвозването на Перник струва над 200 000 лева месечно. За 5 месеца от сключването на вече обявения за незаконен договор с новата фирма са платени около 1 милион лева.

ZaPernik.com ще ви информира с развитието на казуса.

Коментари

коментара