Волейболното чудо на Радомир – Криси Йорданска

Криси Йорданска

Радомирката Криси Йорданска подписа нов договор за една година с френския волейболен клуб Лил (VCMB Lille Metropole). Това е новината, която бързо обиколи волейболните среди в България. Треньор на този френски отбор е българинът Радослав Арсов, който е и помощник треньор на националния женски отбор. Българинът отдавна следи бурното развитие на младото и талантливо момиче и сам я кани във френския тим. Криси му е необходима, за да повиши  нивото на отбора. Договорът вече е факт и беше подписан само преди дни. До началото на първенството Йорданска ще се готви в родния си град Радомир.

Криси Йорданска е родена в Радомир през 1988 г. Още от малка започва да играе волейбол в родния си град, след което в Перник при Ангел Василев. Много бързо волейболните специалисти я забелязват първо заради 195-сантиметровия й ръст и заради очевидния й талант и хъс за игра. Премества се в Славия (София), а не след дълго вече е поканена да играе в националния отбор на България и при девойките и жените. Често този факт води до спорове между треньорите на двете формации кой да я има в своята гарнитура. Още на 15 години заминава да играе в Италия и от този момент вече е в основните състави на отбори във Франция, Чехия, Полша, Словакия. навсякъде е сред звездите на отборите, в които се състазава. Обявяват я за Най-добър блокировач на Франция, включена е в отбора на звездите в Чехия, а в Словакия медиите я наричат „Човекът – отбор“ и топреализатор. Криси е отлична във всички фази на играта – в поемането на топката, в защита, въпреки двуметровия й ръст, а в стихията си е при блокада и нападение. Световно известният волейболен експерт и бивш селекционер на женския национален тим – италианецът Марчело  Абонданца, дава висока оценка на спортните и човешки качества на радомирката.

„Много обичам Радомир и винаги се връщам в родния си дом при моите родители и където и да съм по света те много ми липсват.“, казва Криси.

Коментари

коментара