Диригентът Райчо Христов – „Бижуто“ се видя в пачка след среща с кмета на Перник

Диригентът на камерния оркестър „Орфей“ Райчо Христов, първо наречен „заплатаджия„, а след това „културно бижу“ от пернишкия кмет и зам.кмет, се видя в пачка, след частен разговор с кмета на Община Перник Станислав Владимиров, похвали се самия той в интервю за БНТ.

Пред камерата на БНТ Райчо Христов подчерта, че „свръх задачата“ на камерния оркестър е да накара децата и  подрастващите „да се социализират с класическата музика„.

Ако оркестъра нямаше своята публика, той едва ли досега щеше да съществува„, каза Райчо Христов.

Райчо Христов отклони въпроса на жуналистката колко концерти са имали през годината и каза още, че оркестъра има много добра връзка с децата на Перник и с млади музиканти.

След срещата с кмета на Перник Станислав Владимиров е станало ясно, че оркестъра ще продължи линията си на успешна дейност, но освен това се договорили за надграждане на това, което е направено до момента.

Ние се уговорихме за нещо много важнода имаме едно финансово рамо, за да можем да поканим най-добрите изпълнители, да имаме гостувания от чужбина, както сме имали и преди. И той (кмета) се ангажира много сърцато за това„, каза Райчо Христов.

Диригентът Райчо Христов добави, че с кмета са се разбрали да се направи още по-добра система, така че всякао пернишко дете веднъж в годината да има досег с КО „Орфей“.

Тоест логистична, но и финансова помощ от Община Перник, подчерта Райчо Христов и продължи да говори за пари:

Имам очакванията, че и този въпрос ще го решим през 2021 година, за да може музикантите да получават поне веднъж в годината поне един комплект струни и пособия, които те сега си заплащат, които са доста скъпи. И предполагам, че ще имаме разбиране и за това, защото това не е кой знае колко голямо перо, но за скромните условия,  в които оркестъра работи тук, ние сме на минимални заплати, всеки един такъв разход е добре дошъл и ще облекчи нашия бюджет„.

Райчо Христов каза, че следващото им матине ще бъде на 17 януари от 11:00ч. в Двореца на културата. Бе уточнено обаче, че концертните матинета ще бъдат проведени онлайн и без публика.

И така… матинетата за стотици хиляди лева в Перник очевидно ще продължат и през 2021 година, въпреки, че хората подкрепиха кмета на Перник Станислав Владимиров да закрие „неработещите от години звена“ – театъра и оркестрите и да се направи нещо ново. Но няколко седмици по-късно стана обратното – кмета започна да финансира и подкрепя статуквото – още повече „матинета“ без публика (или насила докарана от училищата и администрацията такава).

Коментари

коментара