Посрещнаха ген. Румен Радев в Ковачевци като Гурко – Спасителя! Перничани препълниха зала “Панорама”, за да видят кандидат-президента на левицата! Червеният титан Ненко Темелков впечатлен от Радев: Ще е жалко за България, ако не стане президент!

Кандидатът за президент на левицата – ген. Румен Радев бе посрещнат в гр. Ковачевци, Пернишко като ген. Гурко, предаде репортер на ZaPernik.com.

“Посрещнахме го като генерал Гурко – генерал Освободител”, казаха местните хора. Две девойки в национални носии го чакаха с питка и мед.

Ген. Радев посещава за първи път гр. Ковачевци. Казва, че е много впечатлен от природата. “Чудесен потенциал има този край”, сподели ген. Радев.
09
Приятна изненада в Ковачевци се оказа посещението в музея на авиацията. В Дома на авиацията, който се намира в частна къща, съвсем близо до базирания в Ковачевци самолет Миг-17 има снимки, медали, подаръци, поздравителни адреси на цялото семейство на живата легенда на авиацията – 90-годишният бай Карамфил Стаменков. Самият той, както и цялата му рода са военни пилоти на изтребители. Извън това дедите му са опълченци от Шипка. Двамата говореха за армията, за общи познати, разгледаха снимки в Дома на авиацията и споделяха спомени.

10
В 19-часа в зала “Панорама” ген. Радев се срещна с членове на БСП и граждани на Перник. Имаше представители от други ляви партии – Васил Михайлов от “Социалдемократи”, Стефан Стефанов от “Съюз на пенсионерите 2004”, които прочетоха специално обръщение за подкрепа с препоръки и съвети към ген. Радев, ако стане президент. Препоръките бяха основно в областта на социалната политика, здравеопазването и образованието.

“Съжалявам, че от индустиален център, Перник се е превърнал в град със затихващи функции от гледна точка на работни места” е споделил за миньорския град кандидат президента на левицата Румен Радев.

08

Срещата в зала “Панорама” премина под формата на дискусия с въпроси и отговори. Често задаваните въпроси бяха свързани с националната сигурност, бежанската криза, националния суверинитет, в частност, че небето на България трябва да се пази от българска армия, а не от външни сили, задълженията на президента към българската армия, промяна в президентския статут – президента да излъчва достойнство, гордост, патриотични призиви.

11

Според перничани България трябва да има достоен президент на силна държава, не колония на чужди държави.

“Аз първоначално симпатизирах на номинацията на Мая Манолова за президент, но съм приятно впечатлен от ген. Радев. Мисля, че ген. Радев с всеки изминал ден внушава респект, достойнство, чест и излъчва характер на държавник. Ще бъде жалко, ако България не избере този достоен българин”, каза червения титан на БСП Перник Ненко Темелков пред ZaPernik.com след срещата в зала “Панорама”.

„Както виждате трябва да има сериозен дебат за тези предстоящи избори – за ролята и мястото на президентската институция. Той обаче се изроди в съвсем друго – кой,кого и защо, кога е номинирал. Кой с кого ще се коалира. Издигат се слогани на партии, без да има кандидат. Това е обидно за всички нас – българските граждани. Няма сблъсък на идеи и личности. За мен е ясно защо се прави това  – за да се обезличи президентската институция и бъдещия президент. Да не може той да бъде самостоятелен, а напротив да бъде зависим от всякакви вътрешни и външни влияния. Да не може да бъде коректив на управляващите. Да не може да казва „не“ на нерационални закони. Затова  това което предстои не са някакви обикновени президенски избори – това е един огромен залог дали България ще продължава по същия път – пътя на статуквото, пътя на обречеността или всички ние заедно ще вземем кардинално решение, ще направим една решителна крачка и ще издигнем президент, който ще може да бъде коректив  и ще казва „не“, когато интересите на България го налагат“, каза Румен Радев.

Днес, по-рано от “Позитано” 20 обявиха евродепутата Илияна Йотова за кандидат вицепрезидент на левицата на предстоящите президентски избори 2016г.

Коментари

коментара