Започва грандиозен ремонт на язовир „Студена“, ще спре ли кранчето с вода на перничани?

​​​​​​​Започва ремонт на язовир „Студена“ край Перник. Над 90 процента от ремонтните дейности ще са под водата. 32 милиона лева са предвидени за ремонта, съобщи министър Лиляна Павлова.Ремонтните работи на това язовирно съоръжение ще се извършват без спиране на водоподаването, от специализиран екип водолази, които ще работят с много сложна апаратура и технологии, за подводна подмяна на съоръженията и много специфичен начин на работа.

След земетресението през 2012 година с епицентър Перник е направен специален технически анализ на стената на язовир „Студена“.

И щетите по язовирната стена, и дефектите, които са установени по нея не са в резултат на земетресението, а са в резултат на дългата му експлоатация без основен ремонт, така че няма опасност от скъсване на язовирната стена.

Язовир „Студена“ е построен преди 60 години и досега не е правен основен ремонт. Пречиствателната станция за питейни води също ще бъде обновена, за да отговаря на изискванията. За това са предвидени 2 милиона евро.

Коментари

коментара