Цялата история на най-големите пернишки автогангстери Тони Мафията и Бисер Петров! Шокиращи подробности от ареста им – блъскали патрулки, ритали полицаи…

Автокрадци, задигнали стотици автомобили среден клас, бяха задържани след 4-месечно следене при спецакция на полицията в четвъртък сутринта във Владая. Зрелищният арест на Антон Каменов – Тони Мафията, познат и като Дебелия, и съучастника му Бисер Петров, предизвика 5 катастрофи и огромно задръстване около 8 ч в района на Владая. Любопитни перничани блокираха движението в час пик, за да наблюдават задържането им, наподобяващо сцена от екшън филм.

Мащабно претърсване на автоморгите в 5 града стартира веднага след ареста на бандитите, родом от Перник. Тони Мафията и Бисер Петров шетали из цялата страна, обявиха полицаи. Униформените дебнели пернишките автокрадци от май. От седмица ги следели всяка вечер и чакали кога ще посегнат на чужд автомобил. Около 7,30 ч в четвъртък Тони Дебелия и Бисер Петров се насочили към паркинг в столичния кв. “Младост 1”, където бил набелязаният автомобил “Ауди А3”. В акцията по задържането се включили полицаи от София и Пловдив. Те изчакали двамата да разбият аудито, за да ги заковат на място. След като Бисер Петров седнал в крадената кола, униформените ги подгонили.

Мафията и съучастникът му обаче нямали намерение да се предават и с отпрашили към родния Перник. Бисер с аудито, а Мафията с форда, с който пристигнали в “Младост 1”. Полицаите повикали подкрепление. В преследването се включили 5-6 патрулки. След бясно преследване и неколкократни опити на крадците да избутат полицаите от пътя на караулката на “Владая” двамата били блокирани. Колите, с които пътували бандитите, блъснали патрулките.

Бисер бил хванат и издърпан през счупеното странично стъкло, а фланелката на гологлавия исполин, който е като татуирана канара, се скъсала. 46-годишният мъж, висок около 1,90 м, прекарал над 2 часа проснат с лице към земята и с разгащена дрипава фланелка. Дебелия обаче бил по-нагъл. Той се забил с форда си в мантинелата. Хукнал да бяга, но полицаите от спецзвеното “Кобра” го арестували около 8 ч, въпреки че ги ритал и блъскал. Двамата оказаха яростна съпротива, каза шефът на СДВР Младен Маринов. Автокрадците задигали коли в цяла България. Отдавна били в полезрението на полицаите от сектор “Престъпления против МПС”.

Те разбрали схемата им, как и какви коли крадат, както и къде ги откарват и разфасоват. “Макар да бръмчат в цялата страна, апашите предпочитат София и налитат на среден клас автомобили, които продават на автоморгите на части”, обясни Младен Маринов. Те действали по една и съща схема, която приложили и в четвъртък. Първо набелязали немския автомобил. Изчакали час и проверили маршрутите, за да се убедят, че няма полицаи. Тогава Петров отворил аудито със специално подготвена заготовка, след като тирбушонът не станал. Влязъл в колата, докато Мафията се оглеждал за полицаи, и извадил турбодекодер, за да разшифрова бордовия компютър и да тръгне. Не използвал тирбушон или меча лапа, защото стартерът на колата бил такъв, че щял да ги счупи. За всеки случай взел и лаптол със специални програми, ако спецджаджата откаже.

Заради зрелищните арести на “Владая” станаха 5 леки катастрофи, причинени от хора, разсеяни да наблюдават акцията. Образува се и огромно задръстване. В двете коли полицаите намерили многобройни джаджи за автокражби – меча лапа, тирбушон и турбодекодер, с които се отварят и палят коли, както и лаптоп за разбиване на програми и защити и тапа за блокиране на алармата. “Двамата са изучили къде са патрулите и кога се сменят. Те крадат и карат колите точно между двете смени”, обясни Маринов. Освен тях в схемата участвали и няколко помагачи от Перник.

Двамата задържани крадели, а аверите им ги разкарвали по автоморгите в страната. Най-често продавали автомобилите на гробища за коли в Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Гоце Делчев. Заради това още в четвъртък полицията започна да тараши автоморгите в 5-те града. Претърсванията продължават и в петък. Задигали предимно германски коли – мерцедес, беемве и ауди. Налитали на среден клас, произведени от 2008 г. до 2012 г., посочи Маринов. “Това са коли, за чиито части има голямо търсене, защото са много ползвани”, обясни първият полицай на София. От една кола изкарвали близо 2000 лв., а крадели всяка вечер. И двамата имат по 3 осъждания в досиетата си. Последната на Бисер е от 2006 г. за кражба. Тони Мафията пък е с 3-годишна условна присъда за документна измама през м.г. За кражбата перничаните могат да получат до 8 г. затвор. Заради условното си наказание Мафията рискува по-голяма присъда, макар да е бил помагач. Досега и двамата нямат дела за кражби на коли

Be the first to comment

Leave a Reply