COVID-19: Пускат руска ЛЕКА ВАКСИНА срещу коронавирус – ето какъв ефект ще има

Така наречената руска лека ваксина срещу коронавирус, т.е. въвеждането на само един от двата компонента на ваксината в организма, ще предпази от инфекция в продължение на три или четири месеца, заяви директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ на руското Министерство на здравеопазването Александър Гинзбург, предаде Тасс.

Очаква се имунитетът да се формира след три седмици, няма да продължи дълго, мисля, че за съжаление ще продължи три или в най-добрия случай четири месеца„, каза Гинзбург.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви пред репортери след годишната пресконференция, че учените ще да разработят „лека версия на ваксината срещу новия коронавирус с по-кратка продължителност на действие, която обаче ще даде възможност на много по-голям брой хора да бъдат ваксинирани“.

Според Гинзбург ефективността на ваксината ще бъде около 85%, може би дори по-малка за възрастните хора.

Тя обаче ще изпълни основната си функция, която е да намали броя на тежките случаи и хоспитализациите, независимо от възрастта на пациентите„, каза той.

Това ще бъде еднокомпонентна ваксина и ще се използва предимно в страни с висока смъртност, където смъртността трябва да бъде намалена бързо с помощта на ваксината, но с цената на по-кратък ефект. Така че ще има някакъв компромис„, продължи руският учен.

Гинзбург добави, че ваксината може да бъде доставена в други страни или произведена на място по руска технология.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply