Станислав Владимиров отвори кутията на Пандора! Дано издържи!

Бившият председател на Общинския съвет в Перник и общественик Димитър Огнянов – Джими зае страна в темата с реформата в културата в град Перник. Настоящият кмет Станислав Владимиров иска с бюджета за култура да се направи рубрика „Всеки петък в Двореца„, в която да има събитие в Двореца на културата, докато статуквото от отдел Култура иска нещата да останат както досега. Театъра да няма представления години наред. Оркестрите да свирят веднъж месечно. Но всички да получават заплати за милион лева.

Ето мнението на Димитър Огнянов – Джими по темата: 

Станислав Владимиров отвори кутията на Пандора. Най- сетне се появи кмет, който прави опит да навлезе в “ езотериката на пернишката култура „. Навремето, когато оглавявах ОКДК – Перник, единствен говорех така еретично. Но, тогава , А. Андреев избра друг подход. Той даде стимул и неограничена свобода за творците и така се получи “ приливът на духовни изяви „. Но, тогава все още имаше неопоскан бюджет . А Вяра Церовска много по-късно изплува от бездарното дъно …

Сега. Нов кмет, нов и то доста дързък подход. Не искам да скрия, че това е тотално в моя стил. Но не в това е работата. Като всеки млад , ерудиран и емоционален човек, днешният кмет, запретна ръкави. Даде сигнал за дълбоки реформи. И все пак, като „по- старо и патило“, все ми се струва , че ултимативно е наложителен по-изчистен анализ. Да се изчистят детайлите.

Всеобщо известно е, че творческата дейност е „невидимата Голгота“. Надареният за духовни изяви се „пече на друг огън“ . Той е в досег с други природни стихии… Неговият труд е в другите измерения.. И не е толкова лесно да бъде зачеркнат. Т. е, искам да кажа, че това , което създава таланът не е свързано с миньорският труд.

Камерен оркестър „Орфей“, „Граовска младост“ – с танцьорите, Духовият Оркестър, са буквално перлите на нашият град. В друга реалност – те имат бъдеще.

Веднага отделям това срамно битие на Театъра. Излишната администрация…също. А за Младежкият дом – се срамувам и да помисля.

Станислав Владимиров показа кураж. Абсолютно е вярно, че това е посоката, но трябва още анализ. Добре е, че се насова към сферата на безсмъртниците, но ако надникне в тия, които от сто години ги „ръководят“ ще стигне до същите изводи.

Като човек, който е отдавна преболедувал тези амбиции, сериозно приветствам. Това е посоката, но само една. Иска се повече и по-убедителна визия. Иска се повече системност. Искат се повече и по-тежки аргументи.

Ето, например, град като Перник, спокойно може да развива духовен туризъм. Градът ни е буквално Музей на открито /сканза/. При нас всяк тухла е историческа. Светилища, църкви, Минен музей, Крепостта… Но очевидно е, че разговорът тепърва започва.

Владимиров удари камбаната… Дано издържи.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply